Независимо дали става въпрос за сложна математическа задача или неочаквана

...
Независимо дали става въпрос за сложна математическа задача или неочаквана
Коментари Харесай

Кучетата разпознават кога стопаните им са стресирани

Независимо дали става въпрос за комплицирана математическа задача или непредвидена неприятна вест, всекидневието ни е изпълнено със стресови прекарвания и обстановка. Сега откриватели са открили, че хората създават друга миризма, когато са напрегнат - и кучетата могат да я открият, оповестява „ Гардиън “, представен от БГНЕС.

Въпреки че предходни изследвания допускаха, че кучетата могат да улавят човешките страсти, евентуално посредством миризмата, оставаше въпросът дали те могат да откриват напрежението и дали това може да стане посредством миризмата.

" Това изследване изрично потвърди, че когато хората реагират на стрес, техният миризмен профил се трансформира ", споделя Клара Уилсън, докторант в Кралския университет в Белфаст и основен създател на проучването.

Уилсън добави, че резултатите могат да се окажат потребни при образованието на служебни кучета, като да вземем за пример тези, които подкрепят хора с посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

" Те постоянно се образоват посредством гледане към някого, който се гърчи на пода или стартира да се самонаранява ", сподели Уилсън.

Според нея последното изследване предлага още един евентуален сигнал.

" Определено има съставен елемент на миризмата и това може да е скъпо при образованието на тези кучета в допълнение към всички образни неща ", сподели Уилсън.

В списание „ Plos One “ Уилсън и сътрудниците ѝ оповестяват по какъв начин са конструирали подложка с три контейнера, всеки от които е затрупан с перфориран похлупак. Изследователите оповестяват, че са съумели да обучат четири кучета да показват контейнера, в който се намира съответна проба от мирис и пот, даже когато подреждането е включвало неизползвана марля, проби от различен човек или проби от същия човек, взети по друго време на деня.

След като екипът е сигурен, че кучетата са разбрали задачата, те са ориентирани към проби от мирис и пот, събрани от 36 души, на които е подредено да броят наопаки от 9000, прескачайки по 17 цифри. Участниците оповестяват, че се усещат уплашени от задачата, а при 27-те, които я извършват в лабораторията, кръвното налягане и сърдечният им темп се покачват. Кучетата били научени да избират пробите, взети директно след осъществяването на задачата, от редица, която включвала два контейнера с неизползвана марля. След това откривателите ревизират дали кучетата могат да създадат същото, когато подреждането включва освен неизползвана марля, само че и проби, взети от същия участник директно преди задачата, когато той е бил по-спокоен. Всеки набор от проби бил показан на едно куче в границите на 20 опита. Резултатите разкриват, че кучетата са избрали " уплашената " проба в 675 от общо 720 опита.

" Беше много изумително да ги видя по какъв начин толкоз решително ми споделят " не, тези две неща несъмнено миришат друго ", споделя Уилсън.

Макар и да не е ясно какви химикали са уловили кучетата, изследването демонстрира, че хората създават друга миризма, когато са уплашени - потвърждавайки предходни проучвания, в които са употребявани принадлежности за разбор на пробите.

Уилсън добави, че въпреки кучетата да са били подготвени да разграничават разнообразни проби, допустимо е даже необучени домашни кучета да открият промени в миризмата, когато човек е уплашен.

Клер Гест, съосновател и основен теоретичен началник на благотворителната организация Medical Detection Dogs, която не е взела участие в проучването, съобщи, че кучетата за здравна помощ са подготвени да предизвестяват хора със комплицирани здравословни положения, когато има заплаха от евентуално животозастрашаващо здравно събитие, като откриват промени в миризмата им.

" Смята се, че някои от тези положения се дължат на смяна в равнищата на хормоните, тъй че не сме сюрпризирани да научим, че кучетата могат да откриват по кое време хората изпитват стрес, защото той също може да бъде обвързван с хормонални съмнения ", сподели тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР