Независимо, че светът се развива, в България доста населени места

...
Независимо, че светът се развива, в България доста населени места
Коментари Харесай

Средновковие: Без личен лекар и ток в някои села на страната

Независимо, че светът се развива, в България много обитаеми места са в застой или най-малко на равнище XIX век. Оказа се, че хората не могат да си разрешат най-елементарни удоволствия в днешно време, а повода за това са високите цени на другите услуги. Някъде нямат ток и е въведен режим - подобен е образецът с Ардино.

И останалите обитаеми места в общината вкарват режим на уличното осветяване, с цел да пестят, а хората се движат в сумрак.

Скъпата електрическа енергия принуди община Ардино да вкара режим на уличното осветяване в обитаемоте места. Решението на това е взето по време на среща на кмета на общината с селските кметове.

Улиците в Ардино и села та му ще бъдат осветени единствено 4 часа в денонощието - вечер от 18 до 21 ч. и заран от 6 до 7 ч. До ограничаването се стигна откакто се наложило общината да заплати сметка от 54 280 лв. за изразходвана електрическа енергия за месец декември предходната година.

За да се понижат сметките за ток в общината се не разрешава потреблението на електрически отоплителни уреди в канцелариите на общинската администрация и другите общински звена. Определен и предел за консумация на електрическа енергия в постройките на кметствата в размер на 50 лв..

В община Ардино обмислят също да подменят съществуващото улично осветяване с по-ефективно. Вече е стартирала процедура по закупуването на 3 000 улични LED и фотоволтаични лампи.

В редица обитаеми места у нас няма... персонален доктор. А там, където има, медиците са претрупани, тъй като Коронавирус зоните са малко или просто не се употребяват от пациентите. В хасковското село Брягово последно доктор е имало преди повече от 20 години. Личните лекари на локалните са в Хасково.

Кметът на селото се е опитвал неведнъж да притегли лекар, само че не е съумял.

„ Държавата би трябвало да се намеси, взаимно с медицинските университети, като се направи систематизиране в обитаемоте места, където няма лекари ”, счита кметът Делчо Митев.

Село Крумово, което е единствено на 5 километра от Пловдив, става все по-привлекателно за живеене и вложение. Улиците в обитаемото място, една които " Васил Левски ", обаче са в трагично положение.

През " Васил Левски " минава пътят за летище Пловдив, за детската градина и църквата. Тази улица обаче в никакъв случай не е имала асфалт. През студените месеци, изключително след дъжд, е невероятно да се премине, а през лятото родителите не пускат децата си да играят на открито поради прахоляка. Преди десетина и повече години тук е направена канализация. Не е ясно дали действа, тъй като улицата е оставена на черна запечатка.

Проблемът неведнъж в течение на годините е поставян пред кмета на селото и управлението на община " Родопи ", само че без резултат. Крумовци участват всяка година на публичното разискване на проекто бюджета на общината и упорстват да се плануват средства освен за ул. " Васил Левски ", а и за други улици.

Винаги им е отговаряно, че няма пари за асфалтиране и че и в другите обитаеми места е по този начин. Хората обаче се гневят, че за избрани села , главно в Родопската яка, се намират средства, а в края на предходната година изненадващо е асфалтирана една последна улица в Крумово. Сега са събрали подписка от над 100 души, която ще внесат в общината да се плануват средства в бюджета.

Жителите на Крумово ще се включат в митинга пред постройката на община " Родопи " на следващия ден от 10 часа. На демонстрацията ще се желае оставката на основния проектант Атанас Недевски.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР