Независима България празнува: Къде, кога, какво? Вижте как отбелязват Независимостта

...
Независима България празнува: Къде, кога, какво? Вижте как отбелязват Независимостта
Коментари Харесай

Независима България празнува: Къде, кога, какво?


Независима България чества: Къде, по кое време, какво? Вижте по какъв начин означават Независимостта на България във Велико Търново. Център на националните тържества, отдадени на 115 години от провъзгласяването на Независимостта на България, ще бъде Велико Търново, оповестиха уредниците. 
Празничният ден ще стартира в 7:30
с тържествена литургия в историческия храм „ Свети 40 мъченици “, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий с присъединяване на квартет „ Ангелски гласове ”. На това място за първи път княз Фердинанд прочита Манифеста, с който е оповестена българската самостоятелност. След литургията ще се състои водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „ Васил Левски ” и на знамената на държавни и общински институции, образователни
заведения и неправителствени организации.
Военен оркестър, който свири АC/DC и рота, която, до момента в който прави хватки с оръжие, танцува хоро. Това могат да видят гостите и посетителите пред крепостта Царевец в Деня на Независимостта, предаде .

„ Стараем се да свирим всичко. Хората доста се радват, когато хората в униформи вършат нещо, което не са очаквали ”, сподели Цветомир Василев.

„ На пръв взор наподобява елементарно, само че зад тези умения се крият много тренировки ”, съобщи Бригаден военачалник Иван Маламов,
шеф на НВУ „ Васил Левски ”.
Вицепрезидентът Илияна Йотова и Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова ще вземат участие в честванията, отдадени на 115-годишнината от оповестяването на Независимостта на България. На крепостта „ Царевец “ от 10:30 часа  те ще участват на ритуала по издигането на националното знаме на Република България и
ще насочат приветствия
по случай празника. В 11:00 часа пред паметника пирамида в архитектурно-музейния резерват „ Царевец “ ще бъдат поднесени венци и цветя. Това е мястото, където за повторно на 22 септември 1908 година жителите на остарялата столица са чули текста на Манифеста.

По традиция в 11:30 часа ще стартира празничното шествие по улица „ Независимост “ и полагането на гирлянд пред паметника „ Майка България “. Час по-късно участниците в 16-ия Международен фестивал на духовите оркестри ще поздравят жителите и гостите на остарялата столица с шоу театър в центъра на града.
Тазгодишните участници
във фестивала са музикантите от Духовия оркестър на Кралските военновъздушни сили на Кралство Белгия, от Гвардейския внушителен духов оркестър, от Фестивалния боен оркестър „ Маестро Николай Косев “ (съставен от обединенията на Националния боен университет и на Втора Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора), след което ще стартира и празничният концерт на Представителния отбор на въоръжените сили на Република България.
На откритата сцена в следобедните часове
ще се изявят юношески обединения, а от 17:00 часа ще стартира концертът на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов отбор, които ще поведат и огромното търновско хоро от 18:00 часа.

Тържествената заря-проверка на площада пред Царевец ще стартира 19:30 часа. Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще одобри рапорта на командващия зарята и ще произнесе слово във връзка годишнината от оповестяването на Независимостта. В остарялата столица на тържествената проверка  ще участват министърът на защитата Тодор Тагарев и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.
Празничният ден ще приключи
с Аудио-визуалния театър „ Царевград Търнов- тон и светлина “.

Денят е съпътстван с много културни събития. Предвиден е екскурзоводски тур по стъпките на българската държавност, обхващащ знаковите места, свързани с оповестяването на Независимостта. На Самоводската чаршия ще се състои фестивал на занаятите с целодневни концерти, които ще продължат и в идващите почивни дни. В парк „ Марно поле “ ще има анимации и представления за деца. С актуализирани експозиции ще посрещнат ценителите на изкуството Изложбените зали „ Рафаел Михайлов “ и
Художествената изложба „ Борис Денев “.В съботния ден на гара „ Трапезица “ ще се състои историческа възстановка, която ще пресъздаде посрещането на княз Фердинанд и министрите от кабинета на Александър Малинов, а вечерта в пространството на паметника „ Асеневци “ ще бъде прожектиран 3D-мапинг театър, отдаден на българската държавност през годините. В празничните дни ще бъде въведена краткотрайна организация за придвижване по главните улици във Велико Търново.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg