Независим прокурор ще разследва главния прокурор. Това предлага Министерският съвет

...
Независим прокурор ще разследва главния прокурор. Това предлага Министерският съвет
Коментари Харесай

Независим прокурор ще разследва главния прокурор

Независим прокурор ще проверява основния прокурор. Това предлага Министерският съвет със законодателни промени в отговор на мнението на Венецианската комисия. Няма да са нужни промени в главния закон, с цел да се отговори на рекомендациите.

В началото на днешното изключително съвещание на кабинета министър председателят Бойко Борисов уточни, че мненията на комисията са поместени в 16-17 страници. Ще се създадат промени в Наказателно-процесуален кодекс, които ще са подкрепени от сътрудниците, с цел да минат промените оптимално бързо , по проектите на министър-председателя.

Министърът на правораздаването Данаил Кирилов разясни, че се приготвят ЗИД на Наказателно-процесуален кодекс и промени в Закона за правосъдната власт, съобразени с Венецианската комисия.
 Венецианската комисия: Прокуратурата на България е с пирамидална конструкция
Венецианската комисия: Прокуратурата на България е с пирамидална конструкция

Критични бележки по правосъдната реформа…

Няма да проверяват ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд , стана ясно от думите му пред министрите. Само основният прокурор ще предстои на следствие.

Създава се нова правна фигура - прокурор, завеждащ инспекторат на ВКП. Създаваме ново звено, още веднъж се включи Бойко Борисов. Създаваме безусловно самостоятелен прокурор от основния прокурор , посочи министър председателят. Той ще се избира от прокурорската гилдия с 2/3 квалифицирано болшинство и ще е с мандат от седем години. Според министър Кирилов той ще е самостоятелен от основния прокурор.

Другата смяна вкарва наложително чуване на основния прокурор от всяка парламентарна комисия , която го извика. Бойко Борисов благодари на Венецианската комисия, че се е съобразила с Конституцията в своите рекомендации.
 Правосъдният министър се срещна с Венецианската комисия
Правосъдният министър се срещна с Венецианската комисия

Във връзка със законопроекта за въвеждане на ефикасен механизъм за следствие против основния прокурор и ръководителите на висшите съдилища

Припомняме, през вчерашния ден правосъдният министър Данаил Кирилов се срещна с специалисти от Венецианската комисия във връзка със законопроекта за въвеждане на ефикасен механизъм за следствие против основния прокурор и ръководителите на висшите съдилища.

Венецианската комисия одобри предстоящите рекомендации към страната ни за следствието на основния прокурор и промяната в правосъдната система.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР