Независим прокурор ще разследва главния прокурор, ако главният прокурор извърши

...
Независим прокурор ще разследва главния прокурор, ако главният прокурор извърши
Коментари Харесай

Независим прокурор - от който нищо не зависи ли?

Независим прокурор ще проверява основния прокурор, в случай че основният прокурор извърши съзнателно закононарушение от общ темперамент. Това реши държавното управление изключително в събота, 7 декември.
Само обстоятелството, че решението беше взето изключително, допуска значимост. Но същинска или бутафорна?
От 2007 година насам сме под мониторинг от Европейския съюз тъкмо поради правосъдната ни система. И в този момент, доста незабавно в събота, 7 декември, 2019 година, се сетихме да вършим промени тъкмо за поста на основния прокурор, който през годините неведнъж потвърди, че е де факто недостижим, тъй като всичко надолу по веригата му е подчинено. Просто е – с цел да се стигне до съд против основен прокурор, би трябвало публично обвиняване. Официалните обвинявания ги повдига прокуратурата. Прокуратурата се ръководи от основния прокурор, който може да се намеси във всяко досъдебно произвеждане с " методически инструкции ". Това е то българско правораздаване.
Какво ще става в този момент – Борисов и компания оферират завеждащият Инспектората на Прокурорската гилдия във Висшия правосъден съвет да проверява основния прокурор при случаи на закононарушения от общ темперамент. Дотук добре – единствено че въпросният " самостоятелен " проверяващ прокурор ще се избира от Висш съдебен съвет – по-точно от Прокурорската гилдия. За да бъде определен или освободен въпросният прокурор, ще би трябвало да има предложение от най-малко 3 членове и дали своят вот " за " най-малко 8 от 11 членове и в двата разновидността.
Всички тези математики за самостоятелност рухват още тук, като си спомним по какъв начин беше определен Иван Гешев за основен прокурор. А точно – с цялостно, бетонно болшинство в Прокурорската гилдия. Нямаше публично други издигнати кандидатури от съсловието, при всички митинги имаше единствено неотстъпчивост какъв брой превъзходен е Гешев - в това число от половината гилдия, която се пада на политическите партии в Народното събрание т.е. без нея и новият прокурор няма да може да бъде определен. Та освен това състояние какво ще попречи на въпросната гилдия да избере някой " самостоятелен ", който да не е никак внимателен по отношение на основния прокурор, без значение кой е той? Тези хора очевидно потвърдиха, че правилата на демокрацията, на другите хрумвания, на плурализма, на спортното начало, напълно не са им основополагащи. Е тогава по какъв начин ще им е основополагащо да търсят някой, който може да обърка статуквото? Ще разчитаме, че ще бъдат преодолени зависимостите и страхът в системата ли? Има да изчакаме...
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР