Незаконната онлайн търговия с кученца трябва да спре. Много хора

...
Незаконната онлайн търговия с кученца трябва да спре. Много хора
Коментари Харесай

Да спрем незаконната търговия с кученца

Незаконната онлайн търговия с кученца би трябвало да спре. Много хора стават жертва или несъзнателно поддържат тези продажби. Необходимо е да се вкарат законодателни промени и строги регулации на развъждането и търговията с кучета в България.

За това упорстват от фондация „ Четири лапи “.

Според българското законодателство има съответни условия, които би трябвало да подсигуряват здравето на животните, изясни пред Радио София Марина Атанасова от организацията:

„ За страдание всеки ден се продават стотици кученца, които се развъждат в противозаконни места – изби, бараки, жилища и дворове. Това на процедура не подсигурява в какви условия се отглеждат продаваните животни. Освен това те се продават прекомерно дребни, отделени са рано от техните майки, а това нарушава тяхното обикновено обществено развиване през първите седмици. “

Допълнителен риск за здравето е, че те се продават без да са сложени нужните ваксини. Често пъти кученцата са без чип и без паспорт.

Отговорната институция е Българската организация по сигурност на храните, само че при подаване на сигнал информацията на продавача би трябвало да е подробна.

От „ Четири лапи “ приканват всички, които схващат значимостта на казуса, до 15 ноември настояванията им по отношение на консултацията по концепцията за нов Закон за ветеринарномедицинската активност.



Сред настояванията са:

В някои страни не може да пуснеш публикация за продажба, без да впишеш годен номер на чипа на кученцето, сподели още Марина Атанасова.

С нея беседва Гергана Пейкова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР