Незаконната къща на Затие Юсеинова в Арман махала оцеля днес

...
Незаконната къща на Затие Юсеинова в Арман махала оцеля днес
Коментари Харесай

Къщата на Затие в Арман махала оцеля, вижте как

Незаконната къща на Затие Юсеинова в Арман махала оцеля през днешния ден и не бе съборена от багерите. Предния ден дамата пристигна в кметството и входира заявление, че фамилията единствено ще събори постройката, изясни райкметът на „ Северен ” Ральо Ралев. Той разгласи, че ще чака до 1 май, както са се разбрали със фамилията. Ако до тогава къщата не бъде бутната от притежателите, общината ще прати багерите.

Както „ Марица ” заяви, постройката бе измежду набелязаните за разрушение в акция на районната администрация на „ Северен ”. В понеделник обаче Юсеинови приканиха къщата да не се събаря, тъй като не е спазено условието на Европейската спогодба за правата на индивида – в случай че жилището е само, преди бутането му локалната власт да даде обществен заслон за период от 2 година

Фамилията е измежду 6-те фамилии, които са подали групов иск против страната в Страсбург. Райкметът Ральо Ралев обаче отвърна, че Юсеинови въобще не са кандидатствали за обществено жилище, а в това време строят и втора противозаконна къща. Те пък настояват, че са създали действия, само че през 1986 година и като не им дали апартамент, през 1995 година почнали градежа.

„ Постигнахме разговор. Вече схващат, че няма по какъв начин тези постройки да останат ”, сподели Ральо Ралев на старта на днешната акция.

Той посочи, че обществените жилища се дават от Агенцията за обществено подпомагане  и при него има най-малко 5 протокола за такива дейности от страна на обществените служби. Семейството обаче желае общинско жилище, а не краткотрайно обществено, съобщи райкметът. Той изясни, че процедурата е преписките да се окомплектоват и да се пратят в огромна община, която се разпорежда с жилищата на „ Жилфонд ”. Ако един път си получил общинско жилище, няма по какъв начин да получиш второ, съобщи райкметът, намеквайки за следващ път, че на семействата преди време са били дадени жилища в блок „ Гигант ”.

Юсеинови отхвърлят, а покровителят им Васил Къдринов от предприемчив комитет „ Искам жилище – Арман махала ” разгласи, че вечерта преди акцията е дошъл факс за краткотрайна протекция от Европейският съд за правата на индивида в Страсбург. При мен няма подобен документ, отсече Ральо Ралев. Той удостовери, че такава мярка е имало през април предходната година, когато е била планувана първата акция, само че е имала краткотраен темперамент.

 „ Юсеинови освен, че единствено ще си бутнат сами постройката, само че обявиха и че не са подписвали тъжба до Европейския съюз по правата на индивида ”, сподели райкметът. По думите му той получил увещание, че и шестте фамилии още през днешния ден ще отдръпват желае си.

Васил Къдринов разяснява, че сега общинската администрация се пробва да притиска фамилията и то няма планове да се отхвърля от делата в Страсбург, тъй като съдът там пази правата му.

Какво счита да предприеме самата Затие по този начин и не стана ясно. В къщата на два етажа, единият от които е недостроен, тази заран отвори мъж, който се показа за другар на фамилията. Обясни, че вкъщи няма никой и бързо затвори вратата. Съседи пък твърдяха, че всички отишли на доктор сутринта, тъй като Затие е онкоболна. В къщата живеят тя, брачният партньор й, синът й Юсейн, жена му и щерка им на година и половина.

Междувременно багерите унищожиха друга противозаконна сграда. Никой не се опита да ги спре, тъй като притежателите са зад граница. Съседите описаха, че фамилията с 2 деца още преди 2 години поело към Германия.

Беше бутнат бетонният скелет на третата  къща от листата, за която притежателите помолили за пролонгация, с цел да си вземат тухлите.

Акцията продължава на още два адреса. В квартал „ Гаганица ” ще се събори противозаконна къща на българин, а в кв. „ Гагарин ” – „ усъвършенствания ” на италианец, който заградил общи елементи във входа и си построил стълбище извън. И двамата през вчерашния ден уведомили общината, че сами ще подхващат бутането и дори почнали. „ Ще отидем да им помогнем ”, сподели Ральо Ралев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР