Незабавно спиране на преговорите за закупуването на американските бойни самолети

...
Незабавно спиране на преговорите за закупуването на американските бойни самолети
Коментари Харесай

Румен Петков поиска спиране на преговорите за F16

Незабавно прекъсване на договарянията за закупуването на американските бойни самолети F16 изиска водачът на АБВ и коалиция за България Румен Петков.

„ Начинът, по който се водят договарянията, загърбва главните параметри и индустриалното съдействие. Той е незаконен от позиция на националната ни сигурност и ползи. Поведението на зам.-министъра Запрянов допуска той да бъде отхвърлен неотложно “, съобщи той на конференция в Пловдив.

Бившият вътрешен министър упрекна Министерството на защитата, че прикрива избрана информация от публичен интерес за обществото да бъде подведено, да му бъдат показани непълни данни и на тази база да се вземе решение за закупуване на самолети F16, което е в ущърб и на България като цяло и на националната сигурност.

Петков излезе с причини в интерес на офертата за „ Грипен “. По думите му шведското предложение планува доставката на самолетите да стартира 18 месеца след подписването на контракта, до момента в който договорът със Съединени американски щати планува доставката да стартира след 4 години.

„ Грипен дават два хангара за по четири самолета и оферират България да се трансформира в център за ремонт и поддръжка на подобен вид самолети от района. В офертата за 1,5 млрд лева са включени 10 самолета плюс двата хангара и въоръжение за 80 млн. лева “, уточни водачът на Коалиция за България. Шведите оферират част от частите да се създават в България и доставката им да бъде до 10 дни след поръчката, до момента в който при американската оферта срокът е сред 70 и 180 дни.

Твърденията за това, че американските самолети, които предвиждаме да закупим, са най-хубавите, са надълбоко несъстоятелни, просто тъй като такива самолети няма. Много е значимо обществото ни да е осведомено за вредите с такива самолети, които са претърпели прилежащи на нас страни. В Гърция и Турция загубите на такива самолети са 11% в подготвителни полети - това би трябвало да го знаят и българските водачи и българското общество, посочи Румен Петков.

Кой ще носи правосъдна отговорност, в случай че настъпи повреда с подобен аероплан загине наш водач, попита той. Петков напомни, че в Румъния от 12 самолети F16, летят единствено 4-5. Останалите са на земята заради липса на аварийни елементи.

Петков настоя да получи и информация от премиера по кое време и за каква сума е закупена системата ПИКИС - Полева интегрирана комуникационно-информационна система за Сухопътните войски. Използва ли се системата и с какво подкрепя сухопътните войски, запита той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР