Незабавно. Незабавно държавата трябва да приключи със злополучния си опит

...
Незабавно. Незабавно държавата трябва да приключи със злополучния си опит
Коментари Харесай

Приключете с ББР. Веднъж и завинаги

Незабавно. Незабавно страната би трябвало да завърши със злощастния си опит да има държавна банка, която да финансира дребния и междинен бизнес. Тази другояче добра идея, която се радва на известност в огромна част от цивилизония свят, просто не проработи тук. Няма и да проработи, тъкмо противоположното - постоянно ще бъде обект на кавги, ще генерира корупция и неистини, ще финансира или малко, или доста, или " верните ", или " неправилните ". 

Тук даже няма да отваряме дума за последните брожения всъщност - елементарните фенове на тези водевили не знаят какво е " облигационна емисия ", нито дали е обикновено консултанти да взимат по един милион за своята активност. Не е и значимо, в последна сметка. Защото даже един куп публицисти още веднъж да разкрият истината, тя още веднъж и още веднъж ще потъва под повърхността на политическото, прокуратурата още веднъж или няма да желае, или няма да е способна да си свърши работата. Едни членове на Управителния и на Надзорния съвет още веднъж ще бъдат уволнени, други още веднъж ще бъдат назначени с самоувереност. И всичко ще се завърти. Отново. 

Само се замислете - с изключение на кавги, какво е генерирала тази банка? Кой български еднорог финансира? Коя е тази новаторска компания, която няма нищо зад себе си и по тази причина не може да получи финансиране от комерсиална банка, която е взета под крилото на ББР и през днешния ден всички знаем името й? ББР не е основана просто, с цел да дава заеми на дребни и междинни предприятия, те могат да се кредитират несмущаемо от комерсиалните банки в мрежата. Пари в системата има задоволително, че и от горната страна. ББР би трябвало да финансира оня дребен и междинен бизнес, който няма достъп до пари, само че има голям капацитет да върне десетократно инвестицията. ББР би трябвало да раздаде заеми на 20 компании, 19 от които ще се провалят, една ще успее и тогава банката единствено по себе си ще е сполучлива. Вие знаете ли за подобен образец? Известен ли ви е най-малко един? 

Не знаете. Но всички знаете за тези 8 компании на ноторни български предприемачи с облаги от десетки милиони на година, които са отишли богатство и непретенциозно при мениджмънта на банката и той богатство и обилно е поощрил техните проекти. Знаете по какъв начин един от шефовете на една комерсиална банка напусна банката, след две седмици стана шеф в ББР и единствено след още две седмици - о, знамение - ББР изкупи акциите от емисия на същата тази комерсиална банка. Днес пък всички схванаха, че ББР е провела, само че и не е тъкмо провела облигационна емисия, като сигурно е платила на едни консултанти по пътя. И още веднъж - имаме си нови шефове в банката.

Този постсоциалистически синдром - на всички равнища - да имаме по нещо държавно във всеки бранш, просто, с цел да си го имаме, би трябвало да почине. Веднъж и вечно. И това би трябвало да го схванат политиците от всички партии - и статукво, и изменящи, и завъртащи, и клякащи или каквито там има още. 

Корупцията, всъщност, може да съществува само, в случай че в нея има държавно присъединяване. Страната, за която няма нито един отчет - нито на Европейска комисия, нито на Екологичен потенциал, нито на Световната банка или МВФ, нито на рейтинговите организации - в който да не загатва корупцията като проблем, би трябвало да прави всичко допустимо да понижи допира сред действителни бизнес и себе си, а не тъкмо противоположното. Българската стопанска система може да живее без Българската банка за развиване. За да остава тя над водата - очевидно - някой различен не може да живее без нея. 

Затова - просто я затворете. Или я приватизирайте. Или най-малко пуснете част от капитала й на Българската фондова борса, с цел да влезе в нея частен капитал, който да има интерес да следи какво се случва с инвестицията му. Иначе си играем на банка. Игра, която стартира да ни коства прекомерно доста. Банките не работят с пари, както считат множеството хора, те работят с доверие. Коя е тази банка, в което доверието щеше още да е непокътнато, в случай че създаваше толкоз кавги, колкото ББР? 

Приключето този соц водевил един път и вечно. Българската политическа конюнктура просто не може да изиграе тази игра, която по принцип е потребна. След години може да опитаме отново. Не е неверно да си признаем - опитахме, не стана. А то не стана. О, единствено по какъв начин не стана!
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР