Нейното име се появи през седмицата във всички големи световни

...
Нейното име се появи през седмицата във всички големи световни
Коментари Харесай

Джуди Пъркинс – жената, излекувана от терминален рак на гърдата с имунотерапия

Нейното име се появи през седмицата във всички огромни международни медии. Надали Джуди Пъркинс е предполагала, че тя ще се трансформира в първата жена в света, която ще бъде излекувана от терминален стадии на рак с голям брой метастази из всички органи.

Нова, към момента пробна терапия се оказва нейното избавление.
Американски експерти излекуваха рак на гърдата с имунотерапия Пред прага сме на дребна гражданска война, разяснява специалистът Ласло Радвани от Института за проучвания върху рака в Торонто
Джуди Пъркинс, инженер от Флорида, е на 49, когато научава, че е измежду определените за радикалното лекуване, откакто голям брой химиотерапии се оказват безполезни за нейния етап.

Медиците от Американския народен онкологичен институт в Мериленд споделят, че отговорът на организма на Джуди към лекуването е „ малко чудо” и установяват цялостно изгубване на раковите кафези от тялото й.

Изключително ми е прелестно да Ви видя. Как сте?

– Чувствам се ужасно. Минаха две години, откогато получих новината, че съм излекувана, и се любувам на всеки ден.

Джуди, това е в действителност невероятна история и уповавам се да послужи като тласък, като мотивация и за медицината, и за фармацевтичните компании, а и за хилядите, хилядите дами, страдащи от рак на гърдата. Личната Ви история по кое време разбрахте, че имате този рак, рак на гърдата?

– За първи път чух диагнозата рак на гърдата през 2003 година Тогава беше в доста ранен етап, направиха ми мастектомия и се върнах незабавно на работа. Повече не го и мислех. Но се появи още веднъж, 10 години по-късно, като този път към този момент беше метастазен и ми даваха още три години живот.

Как се почувствахте, когато чухте тази диагноза, че Ви остават още три години?

– Беше огромен потрес. Мислех, че съм завършила с рака. Бях едвам на 47-годишна възраст тогава, омъжена с двама дребни сина. Беше тежко за прекарване. Но с рак на гърдата живеем по-дълго, в сравнение с с доста други заболявания. Затова се върнах в остарялата си роля на пациентка с рак на гърдата.

През какви лекувания започнахте да преминавате, по какъв начин се промени животът Ви?

– Започнах с химиотерапия, която работи близо четири месеца, след което имах няколко лекувания с хормонална терапия. Състоянието ми се утежни и продължих с още химиотерапии, участвах и в едно клинично проучване с инхибитор, което работи още към шест месеца и най-после разбрах за това проучване.

Имаше ли миг, в който да си казахте Ще спра всички медикаменти, не мога повече, нямам сили да продължа ”?

– За това клинично проучване първо се подлагаш на интервенция, с цел да се открият клетките за лекуването, това се случи през август месец 2015 година, след което трябваше да изчакам четири месеца, с цел да развият клетките. Така че знаех, че лекуването идва, само че до момента в който го стигна, през декември 2015 година, бях в доста по-лошо положение. Подготвях се нещата да не се получат и бях извънредно прелестно сюрпризирана, когато в действителност стана.

Как разбрахте в действителност, че има ново лекуване, което може би ще е последната Ви вяра?

– Участвах в семинар за дами, преборили рака на гърдата, и се срещнах с лекар Стефани Гоф, която е един от откривателите към Националния институт по опазване на здравето. Тя ми изясни по какъв начин протича това проучване и осъзнах, че бях подобаващ претендент да вземам участие в него.

И по какъв начин работи това лекуване? Идва значимият миг – по какъв начин работи това лекуване? Какво научихте за него?

– Работи по този начин – отстраняват израстък и намират някои бели кръвни кафези, борещи се против рака. Те просто не могат да се множат и докторите извличат тези Т-клетки, развиват ги като войска, след което ги вкарват назад в кръвообращението и те унищожиха целия рак.

Тоест те взимат Ваши имунни кафези, по някакъв метод ги укрепват лабораторно, развъждат ги и ги инжектират във Вашата кръв, връщат ги във Вашето тяло и те се оправят с тумора, вярно ли разбирам?

– Да, взимат клетките, само че не ги трансформират, единствено ги развъждат – получих 81 милиарда такива кафези.

А по какъв начин се чувствахте по време на това лекуване? Колко инжекции, какъв брой процедури Ви бяха задоволителни, с цел да чуете, че към този момент нямате рак, нито разсейки?

– Процедурата е такава, че има една седмица високодозова химиотерапия, която убива имунната система, с цел да може при инжектирането на Т-клетките те да не се борят с имунната ти система. След това получаваш клетките и след това, в моя случай, одобрих 7 дози протеин, наименуван интерлевкин 2, в което в действителност развиваха клетките. Той е тяхната „ храна”. Опитват се да дадат на пациента допустимо най-вече от него, което радва клетките, само че пък не радва пациента толкоз доста.

Вероятно сте права. Всъщност, кажете ми реакцията Ви, когато разбрахте, че лекуването е проработило сполучливо във вашия случай? Как влезе докторът, какво сподели?

– Ами, в моя случай имах израстък, който усещах и знаех, че нещата се получават. Дори преди да си потегли от Националния институт по опазване на здравето виждах, че туморът се смалява, и през идващите близо две седмици туморът изчезна. Знаех, че се получаваше. Но същинската вест получих през март, когато ми направиха компютърна томография – тогава се получават същинските резултати.

До март месец, туморът ми се бе смалил с 60 %. Първоначално бях сигурна, че това значи, че оставаха 40 % от рака, който да се върне и да ме убие. Аз бях доста обезпокоена от резултатите, само че докторите бяха разчувствани и ми споделиха, че когато на пациент лекуването му повлияе по подобен метод, нормално се излекуват. В моя случай беше по този начин. До май месец всичките ми тумори бяха изчезнали.

И в този момент един извънредно значим въпрос. Колко дами бяхте в тази стратегия и всички ли съумяха да бъдат излекувани? Всички ли бяха излекувани? Или имаше и такива, при които лекуването не проработи?

– Изследват това лекуване от 10 години и са постигнали забележителен триумф при пациенти с меланома с към 50 % успеваемост, мисля, че имат огромен триумф и при пациенти с лимфома. В клиничното проучване, в което участвах, желаеха да разширят обсега и към други метастазни типове рак. При ракът на гърдата има по-малко разновидности, в сравнение с при меланома – той е „ студен” рак, спрямо меланомата, който е „ горещ” рак. В моя случай, с рак на гърдата, знам, че три дами сме минали лекуването и аз съм единствената оживяла.

Вие сте единствената – може ли да повторите това?

– Има единствено три пациентки с рак на гърдата, които сме лекувани, и аз съм единствената оживяла. Лекували са други пациенти с други типове рак. Мисля, че има още един пациент с бъбречно-клетъчен карцином, който още е жив и още един пациент с рак на черния дроб, който също е жив.

Разбирам. В случая лекуването е проработило при вас, само че при други за жалост не е проработило. Как се чувствахте по време на лекуването, по какъв начин работеше вашата душeвност, описахте го доста трудно първоначално – по-мъчително от химиотерапията ли даже?

– Най-тежкото е химиотерапията, която срутва имунната система, и интерлевкините, които те карат да се чувстваш отпаднал. А и треперех неконтролируемо – наложи се да ми дадат лекарство за разпределяне на мускулите, с цел да спра да трептя. Понякога има странни странични резултати, само че най-много просто в действителност губиш всякаква сила. Отне ми близо месец, преди да бъда още веднъж на линия.

Съпругът Ви е бил от самото начало до вас, вашите деца. Гледате на това като достижение на лекарите или достижение на Господ, подарък от Господ даже?

– Мисля, че е композиция и от двете.

Колко време би трябвало да мине, с цел да се откри повсеместен лек и мислите ли, че това е пътят – лекуването, през което Вие преминавате – към цялостната победа над рака на гърдата?

– Ракът на гърдата е доста просто фразеология, а ракът е доста комплицирано заболяване. Ракът на всеки човек е друг и уникален. Мисля, че колкото повече разбираме за имунната система и колкото повече можем да научим по какъв начин да укрепваме имунната система, с цел да се бори със болесттите, това би било забавно да се изследва. Не знам дали в миналото ще имаме лек за всяко заболяване.

Искам да Ви попитам следното: с цел да не даваме напразни очаквания на хората, мислите ли, че сходно лекуване е бъдещето към цялостната победа над рака на гърдата?

– Мисля, че е доста рано. Знам, че това дава доста вяра на хората, само че съгласно мен съм едвам първата пукнатинка в стената и ще мине време, преди цялата стена да може да рухне.

Много Ви благодаря. Какво бихте споделили на дамите, които сега се борят с това заболяване в България?

– Не съм осведомена със системата за опазване на здравето в България, само че като пациент е потребно да се образоваш, да бъдеш собствен бранител, да обръщаш доста внимание и да правиш каквото можеш, с цел да удължиш живота си и да подобриш качеството на живота си, доколкото можеш.

И най-после, ние след няколко седмици имаме и заричане от болничното заведение, в която Вие сте се лекувала, за изявление, само че това лекуване към момента пробно ли е, може ли чужденци да се възползват от него, какъв брой коства?

– Доколкото знам, все още Националните институти по опазване на здравето одобряват единствено жители на Съединени американски щати за клиничното проучване, само че който е признат в проучването, в което и да било проучване – нищо не коства за тях. Всичките разноски са покрити.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР