Нейно Превъзходителство Текла Харангозо – извънреден и пълномощен посланик на

...
Нейно Превъзходителство Текла Харангозо – извънреден и пълномощен посланик на
Коментари Харесай

Посланикът на Унгария на визита във Видин

Нейно Превъзходителство Текла Харангозо – ексклузивен и пълномощен дипломат на Република Унгария у нас, бе на посещаване във Видин в границите на самодейностите във връзка 170-тата годишнина от Унгарската гражданска война (1848-1849 г.) и националния празник на страната, който се отбелязва на 15 март. Тя бе съпроводена от Золтан Хорват, заместник-ръководител на задачата, Чаба Балаж, консул и подполковник Золтан Кока, боен и военновъздушен аташе.
Визитата стартира със среща в кабинета на Огнян Ценков, кмет на Община Видин. По време на диалога унгарският дипломат, която за първи път посещава нашия град, изрази отличните си усещания от Видин, като град, който концентрира вниманието със своето удобно географско разположение, с новите благоприятни условия за развиване като транспортен център след влизането в употреба на Дунав мост 2 и с положителните условия за бизнес вложения. Кметът Ценков срещна унгарския посланик с главните цели за развиване на Общината - финансово стабилизиране, възстановяване на виталната среда, привличане на вложения, откриване на нови работни места, възобновяване и модернизиране на учебни заведения, монументи на културата и развиване на туризма. По време на диалозите бяха разисквани и тематиките за българското европредседателство, осъществяването от страна на България на главните цели. Нейно превъзходителство Текла Харангозо изрази своята позиция за скорошното присъединение на България и Румъния в Еврозоната и Шенегнското пространство.
По традииця след срещата домакини и посетители се насочиха за тържествената гала пред паметната плоча на унгарския бунтовник Лайош Кошут в града. Тя стартира с осъществяване на националните химни на България и Унгария от Градския духов оркестър. В словото си Ценков означи: „ Лайош Кошут е измежду най-ярките персони на своето време. Той отстоява сърцато правото на своите сънародници за по-добър, обективен и благополучен живот. Става прочут със своето мощно политическо и публицистично слово. Настоява за въвеждането на конституция, основаване на без значение унгарско държавно управление, определяне на цивилен свободи. Кошут става министър в първото унгарско държавно управление, а на 2 май 1849 година е определен за президент на Унгария.” Кметът акцентира, че Унгарската гражданска война дава образец за това по какъв начин една страна може да се бори за своята самостоятелност и демократично ръководство. „ Видин се гордее, че в тези смутни времена е приютил една видна персона като Лайош Кошут, оставил ярки следи в българската история. Нека през днешния ден отдадем още веднъж своята респект към унгарския бунтовник и се преклоним пред великото му дело” – приключи словото си кметът на общината.
Нейно Превъзходителство Текла Харангозо се обърна с одобрение към видинчани, в което уточни, че взаимоотношенията сред унгарския и българския народ имат дълбоки корени и ще продължат да се развиват и отсега нататък. Тя изрази благодарноста си за уважението на видинските жители към паметта на техния популярен съотечественик.
По традиция пред паметната плоча на Лайош Кошут бяха поднесени венци и цветя. След това гостите разгледаха къщата, в която е обитавал унгарският бунтовник. Те бяха посрещнати от Сашка Николова, която живее в дома и е потомка на хората, приютили в миналото Кошут.
След срещата за гостите бе проведена туристическа обиколка и посещаване на средновековната цитадела „ Баба Вида “, Крайдунавския парк и Епиграфският център, спечелил влиятелната премия, първо място в категория „ Сгради монументи на културата, музеи и храмове “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР