News.bgДнес държавите от Балтика отбелязаха 30-годишнината от безпрецедентната акция за

...
News.bgДнес държавите от Балтика отбелязаха 30-годишнината от безпрецедентната акция за
Коментари Харесай

30 г. от акцията „Балтийски път“ – 2 млн. души, хванати за ръце с искане за свобода

News.bg

Днес страните от Балтика означиха 30-годишнината от невижданата акция за независимост " Балтийски път ", при която над 2 милиона души от Латвия, Литва и Естония се хванаха за ръце и образуваха редица от Вилнюс до Талин. Така те показаха решимостта си за освобождение от руската окупация. Докато хората са държаха за ръце - на днешния ден преди три десетилетия, звучеше песента " Балтика се пробужда ", припомня радио " Свободна Европа ".

Никога преди или след този ден в Европа не е имало сходен израз на устрема към независимост.

Масовата мирна акция на жителите влез в книгата " Гинес " като най-дългата жива верига в историята, както и в листата на ЮНЕСКО за международната памет.

Днес страните означиха и 80-ата годишнина от съветско немския пакт Молотов-Рибентроп, довел до най-кръвопролитната война в Европа.

Министрите на външните работи на Латвия, Литва, Естония, Полша и Румъния излязоха с общо изказване, в което приканиха държавните управления на всички страни да не не помнят закононарушенията на нацизма и сталинизма и да се стремят те в никакъв случай да не се повторят.

" Паметта за жертвите ни кара да се стремим към постигането на историческа правдивост, като продължаваме научните проучвания и осведомяваме обществеността за тоталитарното завещание на Европейския континент. " - се споделя в обръщението.

Латвия, Литва, Естония, Полша и Румъния са решени да продължат работата си с европейските сътрудници и с други страни по света, с цел да се противопоставим на акциите за дезинформация и опитите да се манипулират историческите обстоятелства. " - се споделя в документа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИ
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР