Невиждан срив на социалните мрежи преживяха потребителите по света на

...
Невиждан срив на социалните мрежи преживяха потребителите по света на
Коментари Харесай

Сривът на Фейсбук: Ето какво каза машината за конспирации

Невиждан срив на обществените мрежи претърпяха потребителите по света на 4 октомври. Фейсбук, Messenger, Instagram и WhatsApp стопираха за 6 часа, към 3,5 милиарда души не можеха да употребяват услугите им. Освен душевен проблеми като сърцетуптене, паник офанзиви, бодърствуване и очакване да пристигна края на света, крахът на мрежите отключи и машината за конспирации. Породиха се всевъзможни версии и надали обясненията на хората на Зукърбърг, че казусът е бил механически, е убедил най-върлите им последователи,

Ето и някои от версиите:

1. Най-голямата хакерска офанзива в историята.

С това съмнение излезе Daily express 2 часа откакто мрежите станаха неактивни. Аргументите са, че не е допустимо и трите огромни приложения да се срутен едновременно.

По-късно плъзна информация, че в нощта против вторник в dark net са пуснати за продажба 1.7 милиарда акаунта с персонални данни на Facebook.

Експертите обаче считат, че този теч не е обвързван със срутва, а с кражбата на данни отпреди година и половина, съобщи Иван Савов, шеф на Европейския институт за риск политика.

Вероятността за хакерска офанзива обаче беше отхвърлена от самата компания. Софтуерният екип на Фейсбук разгласява пояснение за гафа в блога, поемайки виновността за грандиозния срив.

Според вътрешната инспекция става въпрос за чисто механически проблем, който визира конфигурациите при мрежовите протоколи.

"Нашите инженерни екипи откриха, че измененията в конфигурацията на маршрутизаторите, които координират мрежовия трафик сред нашите центрове за данни, предизвикаха проблеми, които прекъснаха тази връзка.

Това спиране на мрежовия трафик имаше каскаден резултат върху метода, по който нашите центрове за данни споделят, което докара услугите ни до прекъсване ", пишат от Фейсбук.

Няма застрашени данни на консуматори, няма застрашена информация, увери пред Българска национална телевизия Борис Гончаров, инструктор по осведомителна сигурност. Според него няма заплаха да изгубим информация от профилите си и това е било изрично доказано.

2. Атаката е поради "Досиетата Пандора "

Сривът е координирана офанзива, която е обвързвана с излизането на следващите имена от следствието Раndоrа Рареrѕ ( "Досиетата Пандора "). Тази тайна версия набра най-голяма известност след краха на обществените мрежи.

Новата порция разкрития на Meждyнapoдния кoнcopциyм oт paзcлeдвaщи жypнaлиcти (ІСІЈ) и нeгoвитe мeдийни пapтньopи огласи скрити в офшорки бoгaтcтвa нa куп cвeтoвни лидepи и милиapдepи. Paзглeдaни ca близo 12 млн. дoкyмeнта, cъдъpжaщи 2.94 тepaбaйтa пoвepитeлнa инфopмaция oт 14 дocтaвчици нa oфшopни ycлyги.

B paзcлeдвaнeтo cpeд дeйcтвaщитe гepoи ca pycкият пpeзидeнт Bлaдимиp Πyтин, кoйтo e cвъpзaн c тaйни aктиви в Moнaкo, както и чeшкият пpeмиep Aндpeй Бaбиш, нa кoгoтo пpeдcтoят избopи - той купил през офшорка двe вили във Фpaнция зa нaд 16 млн. дoлapa.

Сред другите държавни водачи, чиито имена се появяват в "Досиетата Пандора ", са някогашният президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, министър председателят на Пакистан Имран Хан, кралят на Йордания Абдула II, някогашният английски министър председател Тони Блеър.

Напълно е допустимо и по силите на огромна част от пострадалите от следствието Раndоrа Рареrѕ да забавят разобличаването им като ударят международните мрежи и печелят няколко часа за реакция, считат конспиратори.

3. Африканските диктатори са забъркани

И до момента в който у нас се чудим кое от изтеклите имена в "Досиетата Пандора " може да има пръст за срутва на мрежите, в Африка са уверени, че офанзивата е поръчана от диктатори, които желаят да накарат хората да мълчат.

„ Силно допускам, че африканските милиардери, чиито имена изтекоха в "Досиетата Пандора ", стоят зад тази цензура в обществените медии, маскирана като мрежова неточност “, написа консуматор на страницата на DW във Фейсбук.

Някои се притесняват от опцията за цялостна възбрана на обществените медии. И това има своите учредения, тъй като в някои страни на Черния континент, да вземем за пример Етиопия, достъпът до Фейсбук, WhatsApp и Instagram е стеснен от май.

През октомври 2020 година пък Танзания ограничи достъпа по време на изборите в страната.

В Уганда Матови Асад реагира във Фейсбук: „ Мислех, че най-сетне са намерили метод да се забранят обществените медии “. За някои това по никакъв начин не е смешно. „ Един ден без интернет е като година без дъжд “, написа Чарлз Базема от Уагадугу, Буркина Фасо.

4. От QAnon видяха затъмнение

Теоретици на конспирацията на QAnon също имат свои версии за протичащото се. Джон Сабал, прочут в Telegram като QAnon John, сложи въпроса дали спирането може да е така наречен „ затъмнение “.

Последователите на придвижването имат вяра, че се готви 10-дневно затваряне на цялата страна, след което ще има всеобщи арести на хора от международния хайлайф и трафик на деца.

QAnon John написа: "Някой знае авансово какво следва. Може ли това да е затъмнение? "

QAnon имат вяра, че изборната победа за президент на Съединени американски щати е открадната от Доналд Тръмп. Много от почитателите на придвижването бяха измежду протестиращите, които нахлуха в Капитолия.

След щурма "Фейсбук " безогледно блокира профила на Тръмп. Сега има късмет той да си го върне. Очаква се по този начин нареченият контролен съвет на Фейсбук, група от външни лица, вземащи решения, да показа окончателната си присъда.

5. Зукърбърг си отмъщава за проблемите

Тази версия също не е изключена от теоретиците на конспирацията. Само няколко часа преди срутва, „ Facebook “ изиска от съда в Съединени американски щати да се произнесе против решението на Федералната комисия по търговия, че компанията е монополист.

На идващия ден пък предстоеше Конгресът да изслуша някогашната служителка на компанията Франсис Хаугън, която малко по-рано изнесе информация за разнообразни нарушавания, осъществявани от компанията на Зукърбърг.

Тя твърди, че „ Facebook “ са подвеждали вложители и рекламодатели, както и че от платформата са пренебрегнали информация за въздействието на Инстаграм върху младите девойки, които са се чувствали „ по-зле “ поради услугата.

„ Това, което виждах във Фейсбук още веднъж и още веднъж, беше, че имаше спорове на ползи сред положителното за обществеността и това, което е положително за Фейсбук. И Фейсбук още веднъж и още веднъж избираше да работи за своите ползи, да печели повече пари ", споделя Хаугън.

Предполага се, че в изнесените от някогашната служителка 10 000 документа има доказателства за злоупотреби с душeвността на хората и вероятно въздействие върху радикализацията в редица страни, в това число в посока към военни спорове.

"Фейсбук ", дружно с други софтуерни колоси като Google, Амазон и Туитър, е под сериозен напън поради метода, по който употребява или е употребила в предишното данни на своите консуматори. В Европа те са въвлечени в разногласия за това по какъв начин и дали обособените държавни управления могат да имат надзор върху дейностите им.

6. Атака против международния ред

Сривът на Facebook и другите мрежи може да се преглежда като сериозна координирана световна офанзива върху сегашния международен ред, твърди Иван Савов, шеф на Европейския институт за риск политика.

Той разяснява, че е налице събитие от вида "черен лебед " - извънредно рядко съвпадане на няколко събития – разкритията на някогашна служителка на Facebook, излизането на "Досиетата Пандора “ и механически срив на система с световни мащаби.

„ Която е способна и потвърди, че може да манипулира цели народи да се радикализират и да ги манипулира да правят дейности в една и ли друга посока. През Facebook беше определен Тръмп и през Facebook беше операцията, по този начин, че да гласоподават англичаните за Брекзит. Започваме да мислим доста съществено за това, че става дума за една сериозна, координирана световна офанзива върху сегашния международен ред сега “, съобщи Савов пред БНР.

7. НЛО, Божията ръка или Адел?

Разбира се, не може без намесата на извънземни.

"Мисля, че НЛО е изиграло своята роля за прекъсването ", написа консуматор.

Друг пък видя Божията ръка: „ Дойде време да схванеш какъв е Бог: Той управлява всички и всичко “.

А хората с най-развинтено въображение откриха връзка сред случилото се и намека на Адел за нов албум, който певицата била направила единствено няколко часа преди срутва на мрежите. Причината е, че всичко към този албум е обгърнато в тайнственост, а почитателите неуморно търсят знаци, които да им подскажат какво да чакат.

Каквато и да е повода за срутва, Зукърбърг изгуби поради него 6 милиарда $, откакто акциите на "Фейсбук " се сринаха с 5%. Много компании, които разчитат в бизнеса си на тези канали, останаха без поръчки.

Най-пряко усетиха удара инфлуенсърите, които употребяват единствено обществените мрежи.

Някои хора трябваше незабавно да търсят други способи за връзка с околните си.

А мнозина се запитаха: „ Какво ще стане, в случай че останем вечно без обществени мрежи? "

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР