Невидим убиец, който не признава граници, поразява масово и съкращава

...
Невидим убиец, който не признава граници, поразява масово и съкращава
Коментари Харесай

Зелена светлина: Умна маска срещу мръсния въздух

Невидим палач, който не признава граници, поразява всеобщо и редуцира живота на хората приблизително с 15 месеца. Големите градове оферират все по-често зноен въздушен коктейл, кондензиран с фини прахови частици. Трудно се улавят, проникват в кръвта и поразяват всеобщо човешкия организъм.

След работа във Виетнам, където ежедневният живот на хората от дълго време се задъхва поради мръсния въздух, Петър Живков решил да се включи в битката със замърсяването.
Петър Живков: Започнах с лудата концепция, че аз ще си направя моя маска.
Умна маска, която с изключение на да филтрира праховите частици, съумява да следи замърсяването на въздуха, да следи здравословното положение на притежателя си и да го поучава.
Петър Живков: На маската има инсталиран вентилатор, който при стартиране, дава информация посредством блутут на телефона, че маската е включена.
Мобилното приложение събира и бързо обработва данните от измервателните станции за качеството на въздуха.
Петър Живков: За 30 секунди с нашето приложение може да схванеш какъв е въздухът на открито, по какъв метод той въздейства на здравето ти и да получиш препоръки, които сме създали дружно с доктори.
Маската е от естествени материали, направена е с безшевна технология. Особеното при нея е, че има доста огромна повърхност на дестилация, без да заема огромен размер.
Петър Живков: Предизвикателството пред такова нещо е размерът. Тъй като маската е на лицето, би трябвало да бъде хем малко, хем леко.
Затова дизайнът се оказал едно от най-големите провокации.
Петър Живков: Тъй като един размер не става на всички лица, трябваше доста добре да помислим по какъв начин да се направи дизайна на самата маска, тъй че да бъде задоволителен адаптивен. Затова още от самото началото знаехме, че би трябвало де се тества допустимо най- бързо с хората.
Европейско финансиране дало главен подтик на създаването. След проби с над 300 души и към 30 направени протипа, Петър и съидейниците му достигнали до краен вид.

Решението към този момент съществува и може да се впише в ежедневните аксесоари на градския човек. Очакванията са за пазарна премиера.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР