Невероятно! Служебен министър похвали ГЕРБ. Виолета Комитова изтъква заслугата на

...
Невероятно! Служебен министър похвали ГЕРБ. Виолета Комитова изтъква заслугата на
Коментари Харесай

Невероятно! Служебен министър похвали ГЕРБ, но после…

Невероятно! Служебен министър похвали ГЕРБ. Виолета Комитова акцентира заслугата на последното държавно управление на Бойко Борисов, по тази причина че финансово е подсигурило градежа на автомагистрала „ Хемус. Чисто финансово строителството на цялата Автомагистрала „ Хемус “ е обезпечено – предходното държавно управление са заделили 4,5 милиарда лв. единствено за строителството на автомагистралата, сподели Комитова в изявление за бТВ. Но по-късно унищожи с рецензии някогашните ръководещи.

Част от трасето на Автомагистрала „ Хемус “ занапред следва да бъде отчуждено, с цел да може да стартира строителство, до момента в който друга даже не се знае от кое място ще мине, сподели служебният районен министър.

„ Хемус “ е разграничена на 9 прави. Строят се единствено 1, 2, и 3. Тези от Плевен до Великотърново - 4, 5 и 6 занапред би трябвало да минат през процедури за отчуждение “, посочи Комитова. По думите ѝ Министерство на регионалното развитие е ускорила процедурата с вярата от началото на последваща година да стартира градеж и в прави 4, 5 и 6.

„ Абсурдното е, че научихме, че се строи нелегално в права 4 от един горски чиновник. Там се строи в неотчуждени парцели, само че жителите не реагират, а реагира един началник на горско стопанство, тъй като бяха изхвърлени огромни количества земни маси и беше унищожена една гора “, сподели Комитова.

По думите ѝ от Министерство на регионалното развитие трябвало да облетят мястото с дрон, тъй като до там няма път, по който да мине автомобил или джип.

„ Това, което Николай Нанков споделя, че цялата Автомагистрала „ Хемус “ ще бъде приключена до 2024 година, е предизборна неистина “, отсече Комитова.

„ Ако Нанков има 100% гаранция, че процедурите по отчуждение ще минат и никой жител няма да възрази, това е различен въпрос “, сподели иронично министърът. И добави, че тя не е уверена в това.

Относно последните прави от трасето – 7, 8 и 9, за тях изобщо не се знае от кое място ще минат.

„ Те имат едно пунктирано трасе, което се изследва софтуерно. Там е открито свлачище, предпазена територия и съществуване на боен цех, заради което процедурата в този момент се връща в изходна позиция. Прави се ново трасе, изследват се тези параметри и чак тогава ще се вършат идейни планове. Тези прави не се намират на никое място сега “, сподели Комитова.

„ Заварихме един недостиг в АПИ от 1,5 милиарда лв., които са раздадени на компаниите за поддръжка и зимно разчистване “, сподели Комитова. Оказва се, че компаниите, които АПИ наема да поддържат пътищата, работят надлимитно всяка година. При диалози с представители на Министерство на регионалното развитие излиза наяве, че всяка година парите им се изплащат с министерски постановления.

„ За 2018 година, да вземем за пример, бюджетът на АПИ е 400 млн. лв. за ремонт и поддръжка на пътищата. Накрая на годината се изплащат 2 милиарда лв. с постановления. През 2019 година, отново – 400 млн. лв. за бюджета на АПИ, а плащаме 1,7 милиарда лв. с министерски постановления “, изясни Комитова.

По думите ѝ за тази година в бюджета на АПИ са заложени 1,5 милиарда лв. за поддръжката на пътищата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР