Нетните печалби в банковия сектор в България са нараснали с

...
Нетните печалби в банковия сектор в България са нараснали с
Коментари Харесай

Moody`s: Стабилността в банковия сектор се подобрява

Нетните облаги в банковия бранш в България са нарастнали с 41% през 2016 година, достигайки 1.3 милиарда лева

Още по тематиката
БАКБ на Цветелина Бориславова, Инвестбанк на Петя Славова и австрийско обединяване, което беше сътрудник на " Лев инс ", са декларирали интерес към дребната банка

" Няма с какво да бъда потребен като очевидец за КТБ ", разяснява водещият по телефона от Източен Тимор

От кредитната организация показват, че банката има високо равнище на проблематични заеми и обилни експозиции в недвижими парцели

Растящи облаги, високи финансови буфери и устойчиво финансиране - това са стълбовете, които ще продължат да поддържат вероятностите на банките в България. Това излиза наяве от разбор на Moody`s Investors Service за банковия бранш и финансовата непоклатимост в страната. Въпреки че интернационалната рейтингова организация отбелязва подобрението във връзка с стабилността в България, внимание е ориентирано и към активите, при които рискът към момента е забележителен. Причината за това е корпоративното кредитиране и бавното намаляване на равнищата на необслужвани заеми.

" Рентабилността на българските банки нараства от ниска база и чакаме покачването в приходите да продължи, въпреки и с по-бавен ритъм ", разяснява Константинос Кипреос, старши вицепрезидент в Moody`s Investors Service. " Ръстът във опциите за бизнес дружно с нарастването на кредитирането ще подкрепи както лихвените, по този начин и нелихвените приходи ", добавя още той.

Плюсовете

Нетните облаги в банковия бранш в България са нарастнали с 41% през 2016 година, достигайки 1.3 милиарда лева, което дава отговор на възвръщаемост на вложения капитал в размер на 10.4%. Тоест на всеки вложен лев личен капитал дава отговор облага от 0.104 лева Фактор за позитивните данни, от една страна, са по-ниските хранителни запаси за загуби от заеми, а от друга - стягане на коланите във връзка с разноските.

В плюс на българските банки е постоянното финансиране, което идва главно от депозити, и високата ликвидност, показва отчетът. Депозитите, изключвайки тези на държавното управление и кредитните институции, съставляват 79% от всички активи към декември 2016 година, а задлъжнялостта спада. Съотношението заеми-депозити бележи усъвършенстване от 26 пр.п. през последните четири години, достигайки 75% към декември. Същевременно банките поддържат обилни буфери от ликвидни активи, които главно включват парични и междубанкови салда (40% от всички активи).

Минусите

Едно от най-големите провокации пред банковия бранш в България е високо равнище на риск по линия на активите. Значителната задлъжнялост в корпоративния бранш, която бе насъбрана преди финансовата рецесия, продължава да дърпа рентабилността и вложенията надолу, в същото време увеличавайки риска от банкрут. Проблемните заеми понижават, само че от висока база, заради което към момента обременяват бранша, смята вицепрезидентът в Moody`s Мелинда Скоридо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР