Нещо рядко срещано се случи във варненска болница.Благодарение на донорска

...
Нещо рядко срещано се случи във варненска болница.Благодарение на донорска
Коментари Харесай

52-годишна жена от Варна роди здраво бебе благодарение на донорска яйцеклетка

Нещо рядко срещано се случи във варненска болница.

Благодарение на донорска яйцеклетка 52-годишна жена от Варна роди крепко бебе. Ин витро процедурата е осъществена във варненския Център за асистирана репродукция. Жената има огромно дете, само че е решила на този стадий от живота си да даде живот на още едно. Факт е, че от ден на ден дами раждат в зрелост, някои от тях чрез метода на асистираната репродукция, съобщи Българска национална телевизия.

Децата са благословия и жива диря, която оставяме след себе си. За множеството фамилии те идват естествено и като разумна стъпка в техния живот. За други обаче пътят, който би трябвало да извървят, с цел да имат лични деца, е изпълнен с компликации, само че и с вяра, че чудото ще се случи.

Данните сочат, че през 2021 година двойките с репродуктивни проблеми у нас са били над 145 хиляди и непрестанно се усилват.

Д-р Симона Анжел, акушер-гинеколог: " Голяма част от пациентите са с неуточнен инфертилитет. Тоест усилва се от ден на ден тази група пациенти, при които вършат се базови проучвания, няма съответна диагноза, само че повече от година няма зачеване непринудено ".

Благодарение на центровете за асистирана репродуктивност огромна част от бездетните двойки стават родители. Но има и дами, които отсрочват бременността в по-млада възраст поради кариерата си или елементарна са решили да станат майки в по-зряла възраст. Подобна е история на дамата от Варна, която стана майка на 52 години с помощта на донорска яйцеклетка.

Д-р Симона Анжел, акушер-гинеколог: " Дамата има предишна бременност и раждане, само че е взела решение за ново зачеване на възраст 52 година В случая дамата е без съпътстващи болести, беше включена в нашата донорска стратегия и забременя след ембриотрансфер с едноплодна бременност. Бременността протече безусловно без затруднения ".

За част от обществото късното раждане е неясно и даже шокиращо събитие. Неписаните правила по кое време е една жена би трябвало да стане майка са едни, само че действителността, става известно, е напълно друга.

Д-р Симона Анжел, акушер-гинеколог: " Вече го възприемаме като нещо обикновено. Във възрастта 48-52 години са пациентките, които се включват в нашата донорска стратегия, тъй че към този момент не е толкоз рядко. Много зависи от случая. Зависи каква е нейната акушерска история преди този момент. Зависи дали има съпътстващи болести, само че считам, че възрастта към 50-52 година би била една рационална горна граница за бременност ".

За дамите, които имат репродуктивни проблеми или са в менопауза, само че желаят да имат дете, решението е донорска яйцеклетка. Този тип донорство към момента не е известно у нас.

Валентина Иванова, ръководител на Фондация " Искам бебе " - Варна: " Донорите са в пъти по-малко от нуждаещите се. Може би 3-4 пъти. Самата процедура протича общоприетоо с 4-5 гинекологични прегледа. Поставят се подкожно едни инжекции в корема, които се управляват с нужните проучвания. Няма някаква огромна болежка или дискомфорт. Евентуално след пункцията може да има лек дискомфорт, който дамата да усеща, само че то е като при менструален цикъл нищо ужасно ".

Само за една година през този център за асистирана репродукция са направени близо 500 процедури. За нас това са единствено числа, само че за лекарите тук са човешки ориси и житейски истории, които те също претърпяват.

Д-р Симона Анжел, акушер-гинеколог: " Преминаваме с тях през сложния път и на това да се откри има или няма проблем. Знае се, че успеваемостта за една ин витро процедура е едвам 35 %. Тоест нашите пациенти минават първо през неуспеха и ние сме с тях и в неуспеха и по-късно сме част от това по какъв начин най-сетне реализират своето благополучие ".

А за щастието възраст няма. И за любовта към едно дете, написа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР