Нервнопаралитичното вещество Новичок, с което, както твърдят британските следователи, на

...
Нервнопаралитичното вещество Новичок, с което, както твърдят британските следователи, на
Коментари Харесай

"Бащата" на "Новичок" убит от Мосад? Изплуваха любопитни твърдения за ликвидацията на Бергман и връзките му с Израел

Нервнопаралитичното вещество " Новичок ", с което, както настояват английските следователи, на 4 март в Солсбъри са отровени двойният сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия, е било разработвано от академик, за чиято гибел упрекват Израел. Това съобщи в изявление за " Йедиот ахронот " израелският публицист и създател на книгата за интервенциите на Мосад " Въстани и убий първи: тайната история на израелските ликвидации " Ронен Бергман.

По негова информация за " татко " на " Новичок " е считан генерал-лейтенант Анатолий Кунцевич, който по руско време е бил заместник-началник на химическите войски. В по-тесните среди той е бил прочут като " генерала-газ ", написа Mignews.com.

Израелското разузнаване научава за създаването на това вещество още през 70-те години. Кунцевич е направлявал работата по програмата доникъде на 90-те години, когато тогавашният президент на Русия Борис Елцин афишира завършек на руската химическа военна стратегия и назначава Кунцевич за координатор със Запада по ликвидирането на химическите оръжия.

Горе-долу по същото време Мосад научава, че и Сирия стартира да създава личен химически боеприпас. Не минава без помощта на самия Кунцевич, който през 1995 година за значително пари предава на Дамаск свои разработки и съоръжение.

Бившият израелски министър председател Ехуд Барак незабавно уведомява Москва за това, само че не е последвала никаква интервенция.

След това под прикритието на учен-химик в Кремъл идва сътрудник на Мосад, който желал да обясни дали съветското управление е знаело за дейностите на своя помощник или не.

Скоро по-късно ФСБ оповестява, че " група лица, в състава на които и учен Анатолий Кунцевич, са преместили в страна от Близкия изток 800 кг от съставен елемент, който при съществуването на избрана технология може да бъде употребен за правенето на отровни субстанции ".

След още един опит ученият е упрекнат в контрабанда, само че той освен съумява да излезе изсъхнал от водата, само че и да резервира контактите си с Дамаск. Очевидно тъкмо това го е погубило.

Починалият при неизяснени условия Анатолий Кунцевич е открит мъртъв на борда на аероплан, изпълняващ полет от Алепо, Сирия за Москва на 29 април 2002 година

Официалната причина за гибелта му е сърдечен припадък, само че Дамаск и до през днешния ден упреква Мосад за това. В момента Израел резервира безмълвие по въпроса.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР