Нервнопаралитичното вещество Новичок“, с което е отровен бившият руски шпионин

...
Нервнопаралитичното вещество Новичок“, с което е отровен бившият руски шпионин
Коментари Харесай

Някой сложил „Новичок“ в куфара на Юлия Скрипал в Москва

Нервнопаралитичното вещество „ Новичок “, с което е токсичен някогашният съветски разузнавач  Сергей Скрипал, е било прикрито в куфара на щерка му Юлия, преди да излети от Москва за Лондон, написа английският в. „ Телеграф “, като цитира данни на английските спецслужби.

Според източника на изданието спецслужбите са уверени, че отровното вещество с нервнопаралитично деяние е било сложено в багажа на 33-годишната Юлия. Следствието работи по версията, че дреха, козметичен артикул или подарък може да са били напоени с „ Новичок “, преди да стигнат до дома на Скрипал в Солсбъри.

„ Телеграф “ позволява, че тежко потърпевшият служител на реда Ник Бейли е бил подложен на действието на отровата в дома на Скрипал, а не на мястото, където са открити някогашният полковник от ГРУ и щерка му.

Според изданието Юлия може да е внесла без да знае нервнопаралитичното вещество във Англия при идването си на 3 март с полет от Москва.

Източник на изданието твърди, че убийците елементарно са можели да обхванат в жилището на Юлия в Москва  и да слагат отровата в багажа й.

Междувременно полицията в Уилтшър заяви, че 131 души може да са имали контакт със смъртоносното вещество, от тях 46 са потърсили помощ в болничното заведение с опасения, че може да са потърпевши.

Скрипал и щерка му Юлия бяха признати в болница на 4 март в кома. Двамата към момента са в сериозно положение.

Във вторник премиерката Тереза Мей упрекна Русия за опита за ликвидиране и удостовери, че той е осъществен със основаното в някогашния Съюз на съветските социалистически републики  вещество „ Новичок “.  В сряда Мей упрекна Русия за „ нелегално потребление на мощ “ на територията на кралството и разгласи, че 23-ма съветски дипломати ще бъдат изгонени от страната, както и други ограничения против Русия. Вчера тя посети Солсбъри, заяви Ройтерс.

Русия отхвърля да е забъркана в опита за ликвидиране на някогашния двоен разузнавач и предизвести, че ще предприеме ответни марки в близко време.

В Русия казусът обаче стана част от пропагандата преди президентските избори в неделя, на които президентът Путин ще завоюва четвърти мандат.

Путин прикани нощес в особено послание руснаците да гласоподават, „ с цел да се регистрира мнението на всеки от тях за определянето на пътя на бъдещо развиване “, съобщи ТАСС.

Призивът е на фона на предстояща ниска изборна интензивност и на апелите на опозицията за протест на изборите. Официозните медиите дефинира още при започване на капанията, че задачата е 70% интензивност и 70% подадени бюлетини за Путин.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР