Нервите на министъра на правосъдието Данаил Кирилов съвсем се изопнаха,

...
Нервите на министъра на правосъдието Данаил Кирилов съвсем се изопнаха,
Коментари Харесай

Предозиране: Данаил Кирилов не желае да се обяснява на данъкоплатците

Нервите на министъра на правораздаването Данаил Кирилов напълно се изопнаха, откакто Комитетът на министрите в Съвета на Европа и Венецианската комисия не утвърдиха законопроекта му за следствие на основния прокурор и шефовете на висшите съдилища.

От няколко дни мненията на двете европейски институции са оповестени и преведени на български, само че Кирилов, вицепремиерът по правосъдната промяна Екатерина Захариева и министър председателят Бойко Борисов не престават да се вършат, че нищо не се е случило и всичко е наред. И дори някои от тях се сърдят, когато им задават въпроси.

Днес сред министъра на правораздаването и публицисти се разигра чудноват разговор, поради който всеки министър в демократична страна щеше към този момент да си е подал оставката. След като драговолно приказвал по тематиката пред " Нова тв ", Канал 3, " Пик " и държавните Българска национална телевизия и Българска телеграфна агенция, Кирилов отказал да дава отговор на въпросите на " Медиапул ", " Клуб Z " и " Офнюз ", осведоми " Медиапул ".

" Клуб Z " пресъздаде разговора:

Министърът към публицист: Няма да ви се изяснявам на вас!

Журналистът: Не на нас, на читателите обяснявате.

Министърът: Няма да се изяснявам пред вашите читатели!


Според " Медиапул " след гледище да изясни своята позиция, той дава отговор: " Ми споделил съм я. Казал съм я и пред Министерския съвет, написал съм го и съм го подписал. Какво повече?! И с кой от вашия именит кръг да вляза в храбър спор? "

Проблемът е, че неуместните му медии го питат неуместни въпроси. Например: Колко самостоятелен от основния прокурор ще е бъдещият прокурор, който би трябвало да го проверява? Това в тайните му показа ги поставя в общ " кръг " – индивидът мери съгласно " аршина " си и приказва все по-често с лексиката на пропагандните на властта медии, наложили новоговора си към този момент и в трите управляващи.

Венецианската комисия и Комитетът на министрите в действителност споделят, че самостоятелност на прокурор, определен от прокурори, измежду които и основния прокурор, е невъзможна. Нормата в конституцията споделя, че " основният прокурор реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори ". Тоест че всички прокурори са подчинени на основния.

Кирилов обаче упорства, че е спазил рекомендацията на Венецианската комисия, а условието на Комитета на министрите, което е наложително за държавното управление, го пренебрегва и се прави, че то не съществува. Така проектозаконът, съгласно който прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет

ще избере един прокурор и ще му каже: " Ти от време на време ще си самостоятелен ",

към този момент е в Народното събрание и явно ще бъде признат там небрежно.

Тъй като публицистите недоумяват по какъв начин ръководещите ще излязат от конфузната обстановка, в която се намират, задават въпроси. А неудобството идва от обстоятелството, че и Венецианската комисия, и Комитетът на министрите споделят, че явно би трябвало да се промени конституцията, с цел да се сътвори самостоятелен орган. Това обаче не е елементарно, тъй като правосъдната промяна е блокирана към този момент 16 години от едно решение на Конституционния съд, издействано с напън отново от прокурор, и за нея се изисква Велико национално заседание.

Венецианската комисия показва, че не може да е самостоятелен никой прокурор, определен от прокурори. Няма по какъв начин да стане. Тя стига и по-далече – че

в политическата квота на прокурорската гилдия въобще не би трябвало да има прокурори,

а авторитетни адвокати от други специалности. Това Данаил Кирилов също го подминава.

" Очевидно, под израза " всички прокурори " се имат поради всички, без случаите, които се отнасят до самия него ", излиза наяве от обясненията му пред Българска телеграфна агенция. Тоест съгласно министъра е разумно при следствие да се допуска, че проверяващият няма да се подчини на следствия. Надеждите му обаче няма на какво да стъпят. Според европейците прокурорският монопол е явен, те дори недоумяват пред българския юридически ред и предлагат Конституционният съд да пояснява обстановката и да се промени конституцията.

Колкото до арогантността на министъра към публицистите, които са сериозни към властта – тя явно е заразна. Подобно държание към този момент може да се види и чуе и в Народното събрание, и в Министерския съвет, и във Висшия правосъден съвет. Въпросът е ще търпят ли публицистите такова държание. А данъкоплатците?
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР