Неравенството в доходите между столицата и останалата част на страната

...
Неравенството в доходите между столицата и останалата част на страната
Коментари Харесай

Заплатите в София - почти 2500 лева

Неравенството в приходите сред столицата и останалата част на страната продължава да се ускорява. Средната работна заплата в София доближи 2340 лв. през месец март тази година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт.Сумата нараства с 13% на годишна база. За съпоставяне, през март предходната година междинната брутна месечна заплата в столицата възлизаше на 2068 лв. или с 272 лв. по-малко от сегашния интервал. В чисто изражение, междинната заплата в София през месец март доближава 1815.79 лв..
Брутната междинна заплата в София за първи път трансферира 2000 лв. през месец декември 2020 година, като оттогава насам сумата е падала под този предел единствено през януари и февруари 2021 година.

Възнагражденията в столицата са най-високите в цялата страна, като размерът им е почти два пъти по-висок спрямо редица области в България. За съпоставяне, междинната заплата в област Видин възлиза на 1099 лв. през месец март, което е 2.1 пъти по-ниска стойност по отношение на междинните заплати в София (град).

Размерът на междинната заплата за страната явно е повлиян от по-високите хонорари в София, защото като се изключи Югозапада, няма нито един различен регион у нас, който да се приближава до междинна заплата от 1668 лв..

Средната заплата в Югозападния регион, който включва София (град), доближава 2112 лв. към края на месец март тази година. На второ място се подрежда Североизточният регион, където междинното възнаграждение възлиза на 1389 лв. брутно.

Интересно е да се означи, че Югозападният регион включва хем обитаемото място с най-високи заплати (София), хем региона с най-нисък междинен размер на възнагражденията - Благоевград.

Разликата във възнагражденията е толкоз сериозна, че даже София (област) изостава съществено зад София (град). Средната заплата в София (област) възлиза на 1460 лв. през месец март или с 880 лв. по-малко от възнагражденията в столицата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР