Неприязънта към водата е една от най-известните характеристики на домашните

...
Неприязънта към водата е една от най-известните характеристики на домашните
Коментари Харесай

Защо котките мразят водата?

Неприязънта към водата е една от най-известните характерности на домашните котки. Това обаче не важи за всички котки. Някои огромни котки, като тигрите, нормално се къпят, с цел да се охладят или да ловуват плячка, а даже някои домашни породи са известни с това, че се любуват на плуването, когато им се отдаде такава опция.

Като цяло обаче домашните котки поставят огромни старания, с цел да избегнат намокрянето, и поведенческите експерти са създали редица теории, с цел да обяснят за какво. Една от тях допуска, че защото типът е еволюирал в изсъхнал климат и не е имал доста контакти с реки или езера, водата (освен за пиене) е детайл, който не им е прочут и по тази причина я заобикалят.

По-вероятно е обаче котките да не обичат да се мокрят поради това, което водата прави с козината им. Котките са придирчиви животни, които прекарват огромна част от деня си в грижа за себе си. Мократа четина е извънредно неприятна за котката и постоянно е належащо доста време, с цел да изсъхне. Мократа четина е и по-тежка от сухата, което прави котката по-малко преносима и по-лесна за хващане от хищниците.

Съществува и факторът потрес. Случайното рухване в цялостна вана да вземем за пример може да бъде ужасяващо прекарване за котката и да я накара да се опасява от водата до края на живота си.

Въпреки това доста котки се любуват на играта с течаща или капеща вода, да вземем за пример от чешмата. Поведенческите експерти считат, че котките са привлечени от придвижванията на водата и звуците, които тя издава, като всичко това може да подтиква инстинктивния блян на котката да улови плячка. Подобна игра е допустима даже за другояче избягващите вода котки, тъй като се мокрят единствено лапите им.

Някои породи домашни котки, като Мейн Кун, Бенгалската и Турската Ван, не се опасяват толкоз от водата и в действителност се любуват на плуването. Това, което прави тези породи неповторими, е текстурата на козината им, която ги прави по-устойчиви на вода от другите породи.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!49 предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 24.09.2022, 17:00
24.09.2022, 12:56
23.09.2022, 17:13
23.09.2022, 16:04
Последни публикации-25.09.2022, 14:55-25.09.2022, 14:17-25.09.2022, 13:10Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР