Непрекъснато си правя равносметки, не само на рождения ден. Винаги

...
Непрекъснато си правя равносметки, не само на рождения ден. Винаги
Коментари Харесай

Анна Томова-Синтова: Разпяването е моята сутрешна закуска

" Непрекъснато си върша равносметки, освен на рождения ден. Винаги отстранявам време да помисля за претърпяното, само че и за бъдещето . Взискателна и с условия към себе си съм. Бях възпитана с доста дисциплинираност . Никога в името на самопоказване или самовъзвеличаване ". 

Това показа пред БНР оперната прима Анна Томова-Синтова, която през днешния ден чества рожден ден. 

" Истината е една, тя се чува със сърцето, а то не лъже ... Разпяването е моята утринна закуска . Пеенето ме вкарва в моя мир, в моя свят. Пеенето е най-важната част от мен. Всички функции бяха мои деца ". 

В предаването " Хоризонт за вас " тя добави, че българският народ е откърмен със мощно отношение към музиката , тъй като с нея показваме и болежка, и наслада. 

" Подтикът, който българинът има, към музиката, към  пеенето е доста огромен подарък, който ние, българските артисти, носим в себе си ". 

Анна Томова-Синтова е безапелационна, че операта постоянно ще си остане опера макар въздействията на другите столетия

Въпреки че живее в чужбина, тя в никакъв случай не стопира да се интересува от ставащото в родината: 

" Каквото се случва в България, то е отражение на протичащото се в света. Човечеството е в развой на превръщане, в налагане на нови системи и способи на битие, което води до известна неразбория. За България ми се желае повече единение в полза на страната, на народа ". 

Интервюто на Снежана Иванова с Анна Томова-Синтова в предаването " Хоризонт за вас " можете да чуете в звуковия файл. 

Анна Томова-Синтова е родена през 1941 година. Кариерата ѝ стартира през 1965 година в Старозагорската опера. Работила е в Лайпцигската опера, Берлинската опера, в " Ла Скала " в Милано /Италия/ и в " Ковънт Гардън " в Лондон (Великобритания). От 1973 до 1991 година е непрекъснат посетител на Залцбургския фестивал, а от 1976 година работи взаимно с диригента Херберт декор Караян до гибелта му през 1989 година В репертоара ѝ са водещи функции в оперите " Мадам Бътерфлай ", " Трубадур ", " Норма ", " Сватбата на Фигаро ", " Аида ", " Саломе " и други Удостоена със званието " Заслужил актьор " (август 1974) и със званието " Народен актьор " (май 1979). Удостоена с купата " Доктор хонорис идея " на Държавната музикална академия " Панчо Владигеров " (2001) и медал " Стара планина " първа степен (1996). Почетен жител на София (септември 1996). Почетен жител на Стара Загора (2000). 

По обявата работи: Лозина Владимирова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg