Непознаване на характера и същността на договорите, сключени с инвеститорите

...
Непознаване на характера и същността на договорите, сключени с инвеститорите
Коментари Харесай

Шефовете на американските ТЕЦ за митологемите около дългосрочните договори и цената на тока


Непознаване на характера и същността на договорите, подписани с вложителите в така наречен американски централи в енергийния комплекс " Марица Изток ", са причина за тенденциозните изказвания, натрапвани на обществото през последните месеци. Това излиза наяве от изявление на изпълнителните шефове на двата теца за БНР.

" Това са стратегически активи, без които електроснабдяването на България и на всички българи няма по какъв начин да бъде обезпечено. Във времето, в което тези активи са били издигнати, единственият вид за осъществяване на инвестицията е бил дълготрайните контракти, които имаме сега. Това е общоприет инструмент в енергийния бранш - инструмент, без който няма да може да се обезпечи финансиране както от страна на вложителя, по този начин и от банките кредитори ", разяснява за националното радио изпълнителният шеф на " Ей И Ес Гълъбово " Иван Цанков.

На въпрос дали в този момент обстановката е друга и дали би било допустимо да се сключат разнообразни от съществуващите контракти Цанков дава отговор, че даже в днешно време сходни стратегически активи не биха били реализируеми без някакъв тип дълготраен ангажимент. В поддръжка на тезата си той дава два напълно настоящи образеца: " За новата АЕЦ " Аккую " в Турция, която се строи, има дълготраен ангажимент от туската страна към съветския вложител за цена към 120 американски $ на мВТч. Другият огромен план е " Хинкли пойнт " във Англия. Там има посочен 30-годишен ангажимент на британската страна към вложителя за цена над 120 евро на мВТч. Това са доста положителни образци, които демонстрират, че чисто пазарните знаци не са задоволителни, с цел да подтикват инвестии от сходен мащаб ", съобщи още шефът на " Ей И Ес Гълъбово ".

" Напълно осъзнаваме целите на българското държавно управление за довеждане докрай либерализацията на електроенергийния пазар, които поддържаме. В тази връзка има няколко разновидността, по които съществуващите дълготрайни контракти биха могли да бъдат транзитирани към един изцяло либерализиран пазар. Такъв развой на договаряния върви интензивно с българската страна, надяваме се да завърши сполучливо ", добави Иван Цанков.

Изпълнителният шеф на Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица изток 3 " Красимир Ненов напомни, че тези централи са основни за енергийната система на страната, тъй като създават общо към 15% от електрическата сила в България. Те са значими и за енергийната самостоятелност на България, защото работят извънредно с локално добивани първични материали - локални въглища от комплекса " Марица Изток ".

Направени са големи вложения, които би трябвало да бъдат възобновени в един нескончаем интервал от време, съобщи Ненов. На изказванията, че инвестицията в Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 " към този момент била изплатена той отговори, че не може да удостовери това точно по причина, че тези договорът е дълготраен. " Този контракт не допуска държавна гаранция по времето, когато е подписан, с помощта на това, че е за период от 15 години. Т.е. след осъществяването на модернизацията и рехабилитацията на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 3 " е очакван интервал, в който да бъдат възобновени в цялостен размер финансовите средства на кредиторите и на акционерите. Имайки поради, че остават още към 6 години от действието на контракта, не може да се твърди, че вложенията са възобновени ", разяснява Красимир Ненов.

Той акцентира, че с помощта на осъществените вложения двете американски централи са постигнали екологично сходство с европейските условия. " Конкретно " Марица Изток 3 " е първата централа на Балканите, която дава отговор в цялостен размер на екологичните правила в Европа. През предходната година бяха признати нови по-стриктни ограничения за работата на въглищните централи, които влизат в действие през 2021 година Нашата централа и другите Топлоелектрическа централа от комплекса " Марица Изток " сме подготвили оценка на изгодите и разноските, въз основата на която да бъде взето решение дали да бъде предоставена дерогация. Разчитаме на дейната позиция и отношение на Министерство на околната среда и водите и на Изпълнителната организация по околна среда и водите, които да прегледат заявките за смяна в комплексните разрешителни, с цел да могат тези централи да продължат работа, като създадат единствено тези вложения, които е целесъобразно да бъдат направени, без да се утежнява цената на електрическата енергия ", съобщи изпълнителният шеф на Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 ".

На твръденията, че двете американски Топлоелектрическа централа са най-скъпите, а печлабата им, като се изключи че е обезпечена, е и много висока, двамата изпълнителни шефове дадоха отговор следното:

" Не мога да се съглася, че нашите облаги са изключителни. Напротив -, цената, по която продава " Ей И Ес Гълъбово " като чисто нов Топлоелектрическа централа е съпоставима с сходни цени на такива активи в Европейски Съюз " съобщи Иван Цанков и добави, че действителната облага на " AES Гълъбово е доста по-малка от всекидневно цитираните цифри.

" Когато стартира да се приказва за нашите цени съответно, излиза, че облагата преди лихви, налози и такси е почти от порядъка на към 50 % – много огромна. Печалбата, отнесена към активите, т.е. към вложенията, които са направени, е едвам в границите на 5 %, което е безусловно съизмеримо с всички други бизнеси в България и в Европа. Когато се прави оценка облагата, би трябвало да се регистрира и какъв брой са вложените средства ", акцентира изпълнителният шеф на " Ей И Ес Гълъбово ".

Цената на Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 " е втората най-ниска цена за Топлоелектрическа централа след тази на държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " /преди да са разисквани от КЕВР и признати новите поръчки - бел. ред./. От друга страна цената отразява голямата инвестиция, направена с частни средства, които са привлечени от интернационалните финансови институции - не са употребени никакви помощи от страна на страната, каквито са употребили други централи във времето, разяснява Красимир Ненов.

" Важно е да се знае, че облагата не е обезпечена - възвращаемостта зависи от това какъв брой качествено е изпълнена рехабилитацията, какъв брой добре работят личният състав на централата и подизпълнителите и от ръководството на активите. Така че има доста опасности, които компанията ръководи всекидневно. Част от цената на електрическата енергия е фииксирана и не се трансформира във времето. Тази част покрива разноските за направените вложения, разноските за възобновяване на привлечените средства. Когато се ръководят добре рисковете, има опция да бъде осъществена облага ", съобщи още Ненов.

Във връзка с настояването на миньорите от района за покачване на цената на въглищата с 15% той предложи като основно решение увеличението на производството на мините, което ще разреши да се снижи междинният разход за произвеждане на въглища, тъй че да се обезпечат средства за всички разноски.

Ненов съобщи, че централата има интерес от непоклатимост в мините. " Увеличението на цената на въглищата ще бъде понесено от Националната електрическа компания поради на настоящите ни контракти, защото нашата централа не печели от нарастването на цената и не губи от нарастването на цената. Това, от което сме заинтригувани, е да има стабилно произвеждане в " Мини Марица-изток ", акцентира изпълнителният шеф на Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 ".
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР