Непознат до момента роман на френската писателка Франсоаз Саган беше

...
Непознат до момента роман на френската писателка Франсоаз Саган беше
Коментари Харесай

Неизвестен досега роман на Франсоаз Саган предизвика вълнение във Франция

Непознат досега разказ на френската писателка Франсоаз Саган беше оповестен във Франция преди броени дни. " Четирите ъгъла на сърцето " - незавършена история от 200 страници, провокира огромни безредици измежду читателите с обрисуването на празния живот на лекомислените богаташи. Ръкописът е открит през 2004 година от сина на авторката Денис Вестхоф, написа " Гардиън ".

От месеци във Франция се носеха клюки за идното излизане на книга, която ще разбуни духовете, през есента - сезонът, в който биват оповестени най-големите заглавия. Също както в дебютния разказ на Саган, който тя написа когато е едвам на 17 години, новото заглавие е сбита дисекция на високата френска бюржоазия (бел. ред. - haute bourgeoisie), която бива наричана " 200-те фамилии ".

Книгата споделя за необичайния любовен триъгълник, в който попада Людовик Кресон - предприемач, натрупал положението си посредством земеделие. Също като Саган, той претърпява сериозна автомобилна злополука. След нея обаче Кресон се влюбва в мащехата си.

Младата Саган е бисексуална хедонистка, която е скандализирала парижкото общество в края на 50-те години на предишния век, когато проблясват първите искри на младежката гражданска война. На върха на славата си през 1957 година Саган катастрофира със своя " Астон Мартин " и изпада в кома. Инцидентът обаче не се отразява на любовта й към колите и тя продължава постоянно да кара от Париж до Монте Карло, с цел да играе на хазарт в някое от казината.

Синът й споделя, че романът е подигравателен, една от отличителните черти на нейното творчество, и съставлява " необикновено премеждие, от време на време прекомерно смело, само че с бароков звук ". Вестхоф, който е прочут фотограф, намира ръкописа в едно чекмедже и разказва откритието като " знамение " посред поредицата от правосъдни борби за наследството на Саган, което по негови думи е " продавано, подарявано и придобивано по съмнителни способи. "

Ръкописът е бил фотокопиран по подобен метод, че тук-там е бил извънредно сложен за разчитане. В предговора Вестхоф акцентира, че е занесъл текста при издателя на Саган, който не е желал да го разгласява. Тогава синът на писателката решил да работи по книгата независимо. Той добавял изчезнали думи, нанасял корекции, само че без да трансформира стила и тона на книгата.

Франсоаз Саган си отиде от този свят на 69-годишна възраст на 24 септември, 2004 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР