Непосредствено след национализацията на частните предприятия през 1947 г., Габрово

...
Непосредствено след национализацията на частните предприятия през 1947 г., Габрово
Коментари Харесай

75 години от създаването на текстилни индустриални обединения в Габрово

Непосредствено след национализацията на частните предприятия през 1947 година, Габрово става център на две огромни Държавни индустриални обединявания: „ Памучна промишленост ” (ДИОПИ) и „ Вълнена промишленост ” (ДИОВИ). Те работят от м. февруари 1948 година до март 1949 година и обгръщат всички текстилни предприятия от района на Централна и Североизточна България. През този къс интервал стартира сериозна метаморфоза на текстилната промишленост.

Основната задача, сложена от ръководещата Българска работническа партия (к), е да се окрупнят по руски пример съществуващите предприятия, с цел да се наложи планова стопанска система, ефикасен надзор и управление на активността им. От април 1948 година се пристъпва към окрупняване на дребните заводи, като машините и служащите им се трансферират към по-големите, базисни предприятия. Сменени са имената на съвсем всички настоящи заводи – с цел да се скъса с „ тъмното минало “.

След към една година тези мегаструктури потвърждават своята неефективност и са закрити. От края на 1949 година, ръководството на текстилната индустрия се централизира и се концентрира в София. Независимо от това, габровската текстилна промишленост оцелява и продължава да се развива.

Целия материал на Иван Постомпиров – основен организатор в Регионален исторически музей – Габрово, може да прочетете в уеб страницата на музея:https://h-museum-gabrovo.bg/?p=11827
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР