Непоносимостта на котките към водата е всеизвестен факт – не

...
Непоносимостта на котките към водата е всеизвестен факт – не
Коментари Харесай

Котките мразят ли водата?

Непоносимостта на котките към водата е общоизвестен факт – не всяка усеща изключително наслаждение от това да си топне лапичките. Особено красивата порода Турски ван е една от дребното породи, които с ненаситност влизат в банята. Това може би се дължи на произхода ѝ - региона на езерото Ван в Турция, в чиито води предците ѝ са се охлаждали по време на летните жеги.

Всяка друга порода най-вероятно ще счита, че къпането и плуването са действия, подобаващи единствено за гледане в профил, в сравнение с за интензивно присъединяване, и за тях мисълта да намокрят козинката си е ужасяваща. Наистина ли котките ненавиждат водата?

Ненавист към водата

Опитът демонстрира, че котки, които се срещат с водата под формата на дисциплинарни пръскания, сапунени урагани или насилствени потапяния, добиват инстинктивна неприятна асоциация с къпането. Учените декларират, че омразата на котките по отношение на водата идва от ранния интервал на опитомяване, когато притежателите са ги отпъждали, когато са я приближавали, а при пустинни породи от Европа, Африка и Китай повода е, че не са имали особена интеракция с огромни количества вода заради характера на регионите и акомодация към това не е била еволюционно обоснована. Диви котки като лъвове, леопарди, въпреки това, по този метод си икономисват срещи с рискови водни хищници като крокодили.

Тези хипнотизиращи капки

 Турски ван

Макар и неудовлетворени от цялостно потапяне, доста котки могат да бъдат уловени в обстановка навън любознание, потапяйки проучвателен лапичка в купата с вода или тичайки към банята при звука от душа.

Капещото кранче може да е извънредно занимателна играчка за вашата котка. Дори единствено наблюдавайки постепенно процеждащите се капки, тя скрито се надява, че по някое време ще потече по-стабилна бликам. Авторката Сюзън Конън, известна с мистериите си с основни участници кучета, разказва в творбата си Отвъд повърхността котка от порода Шартрьоз, омагьосана от капещ чучур: Колко дълго може котка да остане без вода? Отговорът не е от изключително значение за Бирджит, която лудува около кухненския бокс и тренира кехлибарения си взор върху капещото кранче. Просто ей по този начин. Съществуват занимателни играчки-фонтани за домашни любимци, които по едно и също време са ужасно занимателни и припомнят на вашата писана да пие задоволително количество вода.

Битки в банята

 Турски ван

Котките рядко се нуждаят от къпане, бидейки положителни в самопочистването. Ако попадне обаче в някаква лепкава или неприятно миришеща субстанция, както и при избрани кожни проблеми, животинчето ви ще би трябвало да се премине през мокрото прекарване. Колкото в по-ранна възраст започнете да къпете котката, толкоз по-бързо ще свикне с целия развой. За начало поставете го в празен съд или в мивката, непрестанно повтаряйки успокояващи думи, и прокарайте мокро парцалче (с умерена температура) по козината му, с цел да я навлажните леко.

Продължете с обливания (с чаша или каничка) с топла вода – в никакъв случай гореща! Може да опитате и с маркуч за по-добро намокряне. Работейки в посока от главата към опашката, нанесете специфичен котешки шампоан и насапунисайте хубаво козината и кожата, след което се уверете, че изплаквате повече от един път – остатъците от шампоан могат да имат провокиращ резултат, както и предотвратите вероятно усвояване на детергента. Изсушете писаната с пухкава, суха забрадка и не спирайте да я възхвалявате за смелостта, която е показала в този ден.

Някои котки ненавиждат водата, а други не. Твърди се да вземем за пример, че измежду мъркащите фенове на водата са: мейн куун, норвежка горска котка, манкс, абисинска котка, бенгалска котка, савана и др.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР