Непочистени канали и разрушени диги в област Бургас са потенциално

...
Непочистени канали и разрушени диги в област Бургас са потенциално
Коментари Харесай

Близо 50 са критичните участъци в Бургаско, където снеготопенето и дъждовете могат да предизвикат наводнения



Непочистени канали и разрушени насипи в област Бургас са евентуално рискови в сезона на снеготопенето и дъждовете. Местните поданици и кметове чакат с месеци, а някъде и с години да бъдат подхванати ограничения. Най-честият отговор, който чуват кметовете и хората в дребните общини, потърпевши от наводненията, е, че пари няма. 
Все още са възобновени дигите в община Средец, където преди 5 години  река Средецка заля къщи и земи край Дебелт, обесни кметът Иван Жабов:

Всички язовири стартира да се изпускат следено. Нивото на реката извънредно доста се увеличи и там, където се оказаха по- слаби места на дигите, те  скъсаха. Оттогава не са подхванати безусловно никакви ограничения от страна на страната, тъй като за дигите дават отговор " Напоителни системи ". Всичко това рефлектира върху хората, върху земеделските производители ".

В близкото село Тръстиково дигата е полуразрушена през октомври, само че още не е ремонтирана, макар че притежателят й -  " Напоителни системи " знае за казуса, съобщи кметът на селото Иванка Драгова 

" Вече през месец съвсем не подхващат някакви дейности. Няколко пъти идваха, оглеждаха терена, само че не се поема никаква отговорност от тяхна страна. Под реката има една тръба, която извежда водите които се събират в самото село. Тя е незадоволителна, с цел да поеме толкоз огромно количество вода и се прави запушалка, която връща назад водите в селото ".

В Ливада държавен сектор от канала стои непочистен. За този километър и 200 метра сме алармирали нееднократно, изясни кметът Ангел Радев 

" Писахме докладна, подписка до регионалния шеф. Още нямаме никакъв резултат. Нямат пари и не могат да го почистят! "  

Близо 50 са сериозните места в област Бургас, сподели регионалният шеф Вълчо Чолаков, който изясни, че непрекъснато води преписка с държавните институции. 

Започнали са процедури за избор на реализатор, който би трябвало да възвърне обрушените насипи на територията на региона, изясни шефът на " Напоителни системи " - Бургас Диан Петров.

 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР