Неотдавнашният доклад на Фонда за нова енергия на Блумбърг (BNEF)

...
Неотдавнашният доклад на Фонда за нова енергия на Блумбърг (BNEF)
Коментари Харесай

За първи път през 2021 г. вятърната и слънчевата енергия генерират повече от 10% от електроенергията в света, но използването на въглища също се е увеличило

Неотдавнашният отчет на Фонда за нова сила на Блумбърг (BNEF) " Тенденции в енергийния преход през 2022 година " демонстрира, че международното ползване на електрическа енергия се е нараснало внезапно през 2021 година, защото международната стопанска система се е възстановила от пандемията COVID-19. Но по-важното е, че през 2021 година вятърната и слънчевата сила за първи път съумяха да генерират повече от 10% от международната електрическа енергия.
Но тази добра вест се скапва от обстоятелството, че производството и излъчванията от въглищните електроцентрали също са скочили до нови върхове - потреблението им се е нараснало с рекордните 8,5 % сред 2020 и 2021 година Това се дължи на устрема на доста страни да компенсират допустимо най-бързо загубите, породени от сушата и извънредно високите цени на газа.

" Увеличаването на производството на електрическа енергия от въглища е обезпокоителен знак за стопанската система, здравето ни и битката с изменението на климата. Този отчет би трябвало да бъде сигнален сигнал за водачите по целия свят, че преходът към чиста сила изисква повече и по-решителни дейности ", съобщи Майкъл Блумбърг, създател на Bloomberg LP, Bloomberg Philanthropies и специфичен делегат на генералния секретар на Организация на обединените нации по въпросите на климата и решенията.
В отчета на BNEF се споделя, че за първи път от 2013 година насам " електроцентралите, работещи с въглища, имат главен принос за растежа на производството на електрическа енергия. Въглищата не престават да имат максимален дял в международното произвеждане на електрическа енергия - 27% - и този дял може да продължи да нараства през 2022 година Въпреки че европейските въглищни електроцентрали способстват за тези статистически данни, те са малко спрямо трите най-големи производители на електрическа енергия от въглища - Китай, Индия и Съединени американски щати, които създават 63% от международното произвеждане на електрическа енергия от въглища.
 


Китай е преди всичко по произвеждане на електрическа енергия от въглища, като на него се падат 52% от международното ползване на въглища. Индия употребява 11 % от въглищата, а Съединени американски щати - към 9 %. Въпреки това Съединени американски щати може да изпаднат от челната тройка, защото съгласно BNEF те са единствената страна измежду 10-те най-големи консуматори на въглища, която е понижила потреблението си от началото на десетилетието.
Останалите седем водещи страни, които изгарят въглища (Япония, Южна Корея, Индонезия, Южна Африка, Германия, Русия и Австралия), дружно с трите най-големи страни, са виновни за 87 % от електрическата енергия, създадена от въглища.
Според BNEF до момента природният газ е водещ в производството на електрическа енергия от нови изкопаеми горива, само че това може да се промени фрапантно, защото доставките на природен газ са застрашени от събитията в Украйна. След случая с газопровода " Северен поток " тази седмица въглищата могат да станат още по-разпространени на европейския континент. Само в Германия са въведени в употреба 3,2 GW мощности за произвеждане на електрическа енергия от въглища, а BNEF съобщи, че чака Германия да вкара в употреба още 5,5 GW до края на годината.
" Очаква се енергетиката в други европейски страни да следва сходен път ", споделя BNEF.
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР