Неотдавна в интернет се появи фотография от Сирия на ръчни

...
Неотдавна в интернет се появи фотография от Сирия на ръчни
Коментари Харесай

Руски „Резюме: Сирийците извадиха от складовете най-мощните в света боеприпаси за РПГ

Неотдавна в интернет се появи снимка от Сирия на ръчни противотанкови гранатомети РПГ-7В с бойни елементи (изстрели) с много необикновен тип – тандемно (последователно) ситуирани кумулативни бойни елементи. Експерти от места медия ги дефинираха като ПГ-7ВР, предопределени да поразяват бронирана техника с конфигурирана динамична отбрана (броня от железни пластини и пласт взривно вещество сред тях). На Запад подобен прийом на отбрана получи наименованието ERA (explosive reactive armor) - отбрана с реакция на гърмежа. В Русия обаче се наложи неточния превод „ реактивна броня”.

На бойната поле такава ризница за първи път е употребена в Израел по време на бойните дейности в Ливан през 1982 година в Ливан. Фирмата Rafael основала външна динамична отбрана „ Blazer” и снабдила с нея израелските танкове М60А1 и „ Меркава”. С нея внезапно била понижена успеваемостта на РПГ с кумулативни муниции.

В Съюз на съветските социалистически републики арсенал с тандемно разполагане на бойните елементи за първи път е признат на въоръжение през 1988 година под името ПГ-7ВР (Р – „ Резюме”, наименование в ОКБ).

Бойната част на гранатата ПГ-7Р се състои от две кумулативни елементи – предна с диаметър 64 мм и съществена с диаметър 105 мм, ситуирани съосно. Предната част преодолява динамичната отбрана и „ прокарва” път на главната част. Такава структура обезпечава продупчване на 600 мм ризница.

Високите характерности при продупчване на брони от бойните елементи на боеприпаса ПГ-7Р след това са употребявани при основаване на гранатата ПГ-29 за РПГ-29 „ Вампир” и еднократния гранатомет РПГ-27 „ Таволга”.

Сирия получила при започване на 2000-те години гранатомети РПГ-29 с гранати ПГ-29В, употребявани след това и от армията, и от опозицията. Боеприпасите ПГ-7ВР („ Резюме”) обаче се употребяват неотдавна, те били защитавани до момента в складовете за израелските танкове.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР