Неочаквано служебният кабинет освободи цялото ръководство на Българския енергиен холдинг

...
Коментари Харесай

Рокадите в БЕХ: опит за реформа или за неизгодна схема в АЕЦ

Неочаквано служебният кабинет освободи цялото управление на Българския енергиен холдинг (БЕХ) - структурата, която ръководи цялата държавна енергетика. Интересен е моментът на рокадата - не преди месец, когато в множеството държавни компании вървяха такива рокади, а в този момент, в последните дни на ръководство на служебното държавно управление и при образуван нов парламент, наподобява необичайно. Още повече, че се поставят непознати за сектора имена, а има и подозрения за опит за източване на средства от АЕЦ " Козлодуй ".

Уволнените са шефът (бивш народен представител от ГЕРБ), Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев и напролет. От Министерството на енергетиката показват, че те не са освободени от отговорност, което може да се пояснява като намек за следващи инспекции.

На тяхно място, до провеждането на нов конкурс в шестмесечен период, са избрани Мария Велкова, Веселина Канатова - Бучкова, Ива Петрова, Пламен Дилков и Антон Симеонов. Всички те, въпреки и с прочут опит в енергетиката, са малко известни и номинациите им будят известни въпроси. Още повече, че публично рокадите не бяха оповестени обществено с показване на новия екип онлайн и варианти за въпроси.

Новият състав на Съвета на шефовете към този момент е подаден за регистриране в Търговския указател, като от документите излиза наяве, че за изпълнителен шеф на БЕХ е определена Веселина Канатова - Бучкова - юрист от пловдивската адвокатска фирма " Демерджиев, Петров и Баев ", чийто съучастник и шеф Иван Демерджиев в този момент е длъжностен зам.-министър на правораздаването. Председател на Съвета на шефовете на БЕХ пък ще бъде Ива Петрова, а неин заместител - Пламен Дилков.

Пред " Капитал " уволненият Валентин Николов съобщи, че е научил за рокадата от медиите и договорът му към момента не е преустановен публично. " Ще апелираме това решение на служебния министър, защото няма никакви претекстове за него, с изключение на може би някакви персонални терзания от обстоятелството, че по време на самодейността " Три морета " всички евентуални вложители се срещаха с мен, а не със служебния министър Андрей Живков ", сподели още той и посочи, че ще апелира отстраняването си.
Причини и теории
Официалната причина за отстраняването на шефовете на БЕХ е член 24, т. 6 от Закона за обществените предприятия - тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности. Такива обаче не е известно да са били установени, както да вземем за пример беше при " Автомагистрали " и държавните лечебни заведения. Досега министър Живков е дал една обществена конференция, на която и насъбраните задължения на " Булгартрансгаз " поради нерентабилният план " Турски поток ". Напрежението се нагнети още повече преди няколко седмици, когато стана ясно, че. Още тогава отрасловият министър изиска оставката на " Булгартрансгаз ", само че до това по този начин и не се стигна - тя зависи от управлението на БЕХ и евентуално точно това стои зад настоящето решение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР