Неочаквано Брюксел има отново приятели в Италия.Не бе много отдавна,

...
Неочаквано Брюксел има отново приятели в Италия.Не бе много отдавна,
Коментари Харесай

Европа - големият победител на изборите в Италия

Неочаквано Брюксел има още веднъж другари в Италия.

Не бе доста от дълго време, когато италианските политици от целия набор се надпреварваха а заливат с мръсотия Европейски Съюз и рестриктивните мерки на общата валута.

Сърдитият комедиант Бепе Грило, до неотдавна водач на антиелитното Движение " 5 звезди ", зовеше за референдум за участието на Италия в еврозоната - апел, подет от ксенофобската Северна лига.

81-годишният троент някогашен министър председател Силвио Берлускони стартира да бълва отрова след последния път, когато се отдръпна от поста си в разгара на рецесията в еврозоната, която характеризира като управляван от Германия скрит план против без значение мислещия италиански водач.

Дори Матео Ренци, министър председател до края на 2016 година и водач на всекидневно проевропейската Демократична партия, биеше барабаните против Брюксел. В диалог онлайн по фейсбук, извършен няколко седмици преди оставката му, той бе махнал знамето на Европейски Съюз от кабинета си - ход, приветстван от тогавашния номер 2 във френския Национален фронт Флориан Филипо.

Но с наближаването на парламентарните избори на 4 март италианските водачи последователно смекчиха позициите си, като поизчистиха платфомите си от евроскептичния товар и даже с открита поддръжка за Европейски Съюз.

През януари Ренци провежда проевропейско събитие в Милано в което прикани за " Европейски съединени щати " и провокира противниците си с думите къде са те по въпроса. Сред предизборните му съдружници е някогашната еврокомисарка Ема Бонино, водач на отявлено проевропейската партия " +Европа ".

Берлускони също запя друга ария тези дни. Сега той споделя, че обича Европа. Миналото си е минало, връзките с немската канцлерка Ангела Меркел постоянно са били положителни и той се гордее с нейната поддръжка.

" Нашите връзки минаги са били позитивни и синьора Меркел поддържа нашата предизборна акция ", сподели той предишния месец при посещаване в централата на дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП) в Брюксел.

Понеже има възбрана да заема държавен пост поради присъда в данъчна машинация, Берлускони позволява да сложи на своето място като министър председател правилния си войник Антонио Таяни, който в този момент е ръководител на Европарламента.

Дори " 5 звезди " - партията, която сега води в допитанията, се обърна. Грило от ден на ден стои настрана, като се отдръпна от водачеството и изтри всички следи на учредената от него партия от известния си блог.

Още през декември 2017 година претендентът на партията за министър председател, 31-годишният Луиджи Ди Майо, сподели, че ще гласоподава за излизане от еврозоната, в случай че Италия организира референдум за участието в нея. Днес той е загърбил концепцията а референдум. И в изявление за френския вестник " Монд " даже съобщи, че партията, която съставлява, е " проевропейска ".

Само Северната лига продължава да скача против Брюксел. Но и тя отдръпна апелите си за референдум, като резервира особеното си мнение най-вече за метода, по който Европейски Съюз се оправя с миграцията.

Какво се е трансформирало? От една страна, стопанската система още веднъж бележи растеж - към момента под междинния за еврозоната, само че по-бърз, в сравнение с бе за близо десетилетие.

На фона на изгледите за по-добро бъдеще е по-малко евентуално гласоподавателите да желаят да клатят лодката.

" Можете да се обзаложите, че в случай че изследванията демонстрират, че италианците са срещу еврото и Европейски Съюз, някои сили няма да се поколебаят да употребяват това оръжие, - писа Масимо Франко, коментатор от в. " Кориере каузи сера ". - " Те не го вършат, тъй като знаят, че публичното мнение, въпреки и по-хладно към Европа в съпоставяне отпреди десетилетие, не желае разединение, тъй като се притеснява от негативни последствия. "

Има го и резултата " Макрон ". Ренци нееднократно загатва харизматичния френски президент и възгледите му за Европейски Съюз в интервютата си. Много хора в страната имат вяра, че някогашният министър председател би желал да заеме същата центристка ниша.

Колкото до Берлускони, той се нарежда като умерено влияещ на по-яростните си съдружни съдружници, в това число Северната лига. И при всички положения ще у бъде мъчно а се върне на власт на фона на опълчването на Берлин.

Но основната причина за обръщането на политическата реторика може би е погледът към Европасред гласоподавателите, които политиците ухажват.

В началото на 90-те година на ХХ век италианците бяха измежду най-проевропейски настроените в Европейски Съюз, с съвсем 80 на 100 в поддръжка на Съюза. Но тези проценти спаднаха до 40 съгласно изследвания, оповестени предходната седмица от института " Жак Делор ".

През есента на 2017 година едвам 36 на 100 от италианците заявяваха, че участието в Европейски Съюз е нещо хубаво. Това е с 21 пункта под междинния % в Европа. Само в Кипър и Чехия има по-малко поддръжници.

Същевременно обаче болшинството в страната е за обща европейска политика.

" Италия е в челото на тези, които считат, че повече решения би трябвало да се вземат на равнище Европейски Съюз (61 на 100 са " съгласни ", като това гипоставя на седмо място измежду 28-те в Европейски Съюз ", се споделя в отчета на " Жак Делор ".

Допитванията сочат, че миграцията е измежду най-важните цели за мнозина в страната. Но преобладаващото възприятие е, че страната е " изоставена " от Европа. В тази сфера, както и в други, италианците желаят Брюксел да направи повече, а не по-малко.

За разлика да вземем за пример от Англия, " италианците, наподобява, съжаляват, че Европейски Съюз не работи повече и по-ефективно ", се споделя в документа.
Якопо Баригаци, clubz.bg

------------------

* Авторът е експерт по въпросите на миграцията, външната политика и политиката в Италия в " Политико ", където е оповестена публикацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР