Необходимостта от инвестиции във водния сектор трябва да бъде възприета

...
Необходимостта от инвестиции във водния сектор трябва да бъде възприета
Коментари Харесай

Антонио Бианкарди, президент на WAREG: Необходимостта от инвестиции във водния сектор трябва да бъде възприета на държавно ниво


Необходимостта от вложения във водния бранш би трябвало да бъде възприета на държавно равнище и регулаторите е нужно да имат поддръжка в това отношение. Това сподели президентът на Мрежата на водните регулатори в Европа /WAREG/ Антонио Бианкарди на журналистически въпрос. Той уточни, че организацията е медиатор за реализирането на разговора с държавните институции и оказване на техническа поддръжка, цитира Българска телеграфна агенция думите на президента на WAREG.

На днешната среща на Общото заседание, която се организира в София и хазаин на проявата е КЕВР, има за цел да се обмени опит сред страните-участници, които са повече от 20, с цел да могат дружно да се решат проблемите във водния бранш. Бианкарди посочи, че идната седмица ще има среща на Европейските регулатори, на която в елементи ще бъдат разисквани всички тези въпроси.
Президентът на WAREG добави, че специфична методология, която е призната в Европейската комисия, дефинира цените на водата съгласно приходите. Той даде за образец, че в Европа има страни, които са с по-висока цена на водата, само че и такива - като Италия и Румъния, които са с по-ниска цена. Бианкарди се надява цената на водата да бъде на приблизително равнище на всички места в Европа и WAREG да помогне на всички страни да бъдат в идентичен ценови диапазон. Той уточни, че цената на водата в Италия зависи от района и варира сред 1 евро (Милано) и 3 евро на пространствен метър(Флоренция, Пиза), като в Северна Италия цената е по-скъпа.

Антонио Бианкарди даде добра оценка на българския регулатор и добави, че водният бранш в България се развива динамично и през две години се обновяват новите методологии. /БТА/.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР