Неназован източник на агенция Интерфакс е заявил: „Това наказателно дело

...
Неназован източник на агенция Интерфакс е заявил: „Това наказателно дело
Коментари Харесай

Москва отговаря: Задържан е учен, предавал супер тайни на НАТО

Неназован източник на организация Интерфакс е декларирал: „ Това наказателно дело не е обвързвано с активността на Московския физико-технически институт, Голубкин работи в ЦАГИ. Проф. Голубкин се занимава с „ високоскоростна аеродинамика “ “. Източникът прибавя, че Голубкин е задържан по дело, обвързвано с различен академик и негов сътрудник Анатолий Губанов, с който се познават и имат обща научна работа. „ Да, имаха припокриващи се научни ползи, дружно направиха значими разработки по тематиката за свръхзвуковите скорости “, споделил още събеседникът на организацията. " Голубкин беше арестуван в границите на същото дело. Той е обвинен в предаване на класифицирана информация на една от страните от НАТО ", сподели източникът.

Вчера станало ясно, че проф. Голубкин е оставен в ареста от съда в Лефторово, Москва.

Според информация от уеб страницата на Московския физико-технологичен институт (MФТИ), Голубкин е професор в катедрата по теоретична и приложна аерохидромеханика. Сред научните му ползи са поток към детайли на самолета, усъвършенстване на аеродинамичните форми и логаритми за генетична оптимизация.

Наказанието за това обвиняване е от 12 до 20 години затвор. Друг академик, Анатолий Губанов, упрекнат в държавна измяна, е бил арестуван при започване на декември 2020 година Той обаче изрично отхвърля някаква виновност. Работил е на ненапълно работно време в Московския физико-технологичен институт, където е преподавал курс по „ практична аеродинамика на високоскоростни самолети “. Обвиненията против учения, съгласно някои източници, може да са свързани с работата му в ЦАГИ. Информиран източник твърди, че физикът е упрекнат в предаване на класифицирана информация на европейска страна като част от интернационален план за създаване на хиперзвуков граждански аероплан HEXAFLY-INT (високоскоростни пробни летателни транспортни средства).

Близки на Губанов считат, че става дума за политическа поръчка, с цел да бъдат отстранени избрани учени и да се внуши на съветското общество, че НАТО заплашва националната сигурност на Русия.

Източик на Фрог нюз в Москва, счита, че карцерът на проф. Валерий Голубкин е част от отговара на Кремъл във връзка „ шумът към разкриването на шпионска мрежа в София, обслужвала съветски ползи “. Руските служби няма да пестят старания, с цел да потвърдят, че съветските секрети са обект на засилен интерес от страна на НАТО и страни, членки на алианса.

Досега не е ясно какво се случва с обвиняването против шестимата български жители, които, съгласно прокуратурата, са шпионирали за съветската страна.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР