Немскоезичните медии и днес обръщат голямо внимание на резултатите от

...
Немскоезичните медии и днес обръщат голямо внимание на резултатите от
Коментари Харесай

От ``плаха надежда`` до ``обречени на успех``: немските медии за Петков и Василев |

Немскоезичните медии и през днешния ден обръщат огромно внимание на резултатите от третите за тази година парламентарни избори в България. Редом с настоящата информация се появиха и редица задълбочени мнения. Основните акценти са успеха на " Продължаваме промяната " (ПП) и упованията за реформаторско държавно управление, което съществено да подхване битката против корупцията и против пандемията.

" Сега България има късмет да сложи ново начало "

Отличният ценител на българската политика Михаел Мартенс е озаглавил коментара си във „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “ (ФАЦ) по този начин: „ Обречени на триумф “. В него създателят написа: „ След разпадането на комунизма преди три десетилетия българската народна власт видя да идват и да си отиват многочислени хипотетични изцелители. Относителният триумф на партията „ Продължаваме промяната “, която на третите парламентарни избори през тази година завоюва в неделя над една четвърт от подадените гласове, ни дава мотив - паралелно с основателния песимизъм - да изпитваме и внимателен оптимизъм. Партийните водачи Кирил Петков и Асен Василев още като министри в служебното държавно управление потвърдиха, че в действителност желаят да се преборят с корупцията и разхищенията, под които пъшка България. Ако съумеят да създадат коалиция и в случай че Петков като най-вероятен предстоящ министър председател в действителност бъде в положение да диктува политиката, България фактически би могла да сложи ново начало. Ала пътят до такава степен е дълъг. Ако политическите артисти в София още веднъж създадат същите неточности, както след изборите през април и юли, и наблегнат на разликите между тях вместо на общите си цели, тогава над тях още веднъж ще надвисне опасността от неуспех. И българите ще би трябвало още веднъж да се упътят към урните. Включително и заради това на Петков и на неговите съидейници може единствено да се пожелае да реализират триумф. Защото няма друга държава-членка на Европейски Съюз, която да се нуждае от битка против корупцията на високо и най-високо ниво толкоз незабавно, колкото България ", написа Мартенс на страниците на ФАЦ.

И „ Зюддойче Цатунг “ разяснява събитията в България. Под заглавие „ Плаха вяра “ немската журналистка Катрин Калвайт апропо написа: „ Българите към този момент месеци издават картбланш на политиците. Мнозинството гласоподаватели чакат радикални промени, преустановяване на корупцията, нов морал и функционираща страна. Тъкмо за това през лятото на 2020 хиляди излязоха на улицата. Писнало им беше от един министър-председател, който снимаха със златни кюлчета, пачки пари и оръжие в спалнята. Този министър председател подслушваше съперниците си и закриляше основния прокурор, който не гледа изключително съществено на наказателното гонене против мафиотите и олигарсите. Въпреки непрекъснатите упреци поради корупцията, до момента Брюксел нормално оставяше Бойко Борисов на мира - просто тъй като той най-малко не поставяше под въпрос разпоредбите на Европейски Съюз. Борисов обаче и до момента е считан за настойник на същата тази мафия.

Но кой в България може да наложи смяната, кой може да овладее Ковид-кризата? България има най-нисък % имунизирани в целия Европейски Съюз. На трите вота през тази година (…), една четвърт от гласовете отиваха при Борисов, който се самоинсценира като мачо и човек на делата. (…)

И въпреки всичко на третите избори, тръгвайки от нулата, една четвърт от гласовете завоюваха двама специалисти, които имат съществено лъчение, получили са образованието си в чужбина и не позволиха никакви огромни неточности като министри в служебното държавно управление. Това е следващият опит на българите да излъчат в управлението на страната необременени хора, които са реформатори освен на думи. Дали Кирил Петков и Асен Василев ще оправдаят упованията, с които са натоварени - това не е ясно. Също толкоз неразбираемо е дали въобще ще съумеят да сглобят коалиция. Защото би трябвало да си сътрудничат с политически сили, които в предишното се демонстрираха като неблагонадеждни и с популистка настройка. А с изключение на всичко друго би трябвало да се преборят с една могъща номенклатура и с подкрепящите я мафиотски структури, което ще се окаже извънредно сложна задача за нова партия без каквито и да било организационни структури и без необятна лична база.

Въпреки това обаче някаква плаха вяра се надига изключително измежду по-младите гласоподаватели, на които им писна да градят бъдещето си в чужбина, тъй като ситуацията в личната им страна е отвратително. Именно те разчитат на новите. Но: две трети от българите въобще не гласоподаваха, тъй като явно към този момент са изгубили вяра, че измежду партийния пейзаж в страната въпреки всичко може да разцъфне някаква градивна мощ. Редом с това единствено една четвърт от хората са имунизирани против Ковид-19, а в страната избуяват теории на заговора, което също демонстрира, че хората са охладнели към държавността и изпитват огромно съмнение към одобрените политически сили “, написа журналистката Катрин Калвайт.

" За доста българи това може да се окаже въпрос на живот и гибел "

По мотив резултатите от изборите Барбара Йортел, която също от близко следи българската политика, разяснява в „ Тагесцайтунг “, че хората в България очевидно не са изгубили усет към опитите. „ Но резултатите носят и още едно обръщение. Няма никаква изгода единствено привидно да взимаш на съществено грижите и неволите на популацията, а след това да бягаш от отговорност. На шоумена Слави Трифонов му се наложи да разбере точно това. (…) Но и в този момент няма мотив за прекален оптимизъм. Защото и този път няма да е елементарно да се сглоби устойчиво болшинство. Ако получи мандат за сформиране на държавно управление, Политическа партия ще би трябвало да вземе на борда и социалистите - една групировка, която по-скоро държи на статуквото. Но без значение от другите си пристрастия всички участници би трябвало да са наясно, че „ както до момента “ повече не може. И това се отнася освен до корупционните далавери на властниците, против които през 2020 десетки хиляди стачкуваха в продължение на седмици. То се отнася и до настоящите проблеми - най-много до пандемията. (…) Включително и поради това в страната бързо би трябвало да се сформира работоспособно държавно управление. За доста българки и българи това в последна сметка може да се окаже въпрос на живот и гибел. “

Кореспондентът на немската социална медия АРД Клеменс Ференкоте също написа, че в този момент непосредствената задача пред Кирил Петков е да сформира държавно управление, което да има за цел да се бори против корупцията и да организира правосъдна промяна. Авторът предлага на публиката си и линии към портрета на Петков: „ Високият и строен 41-годишен мъж е прагматик. Той е човек, който търси решенията. При това с лекост. (…) Петков има подарък слово и е безапелационен в изявите си. Заедно със своя другар Василев той е уверен, че страната членка на Европейски Съюз е била лишена от милиарди данъчни приходи, които са потънали в тъмни канали по време на десетгодишното ръководство на някогашния министър председател Бойко Борисов. “

За същото става дума и в обширна публикация на швейцарския „ Нойе Цюрхер Цайтунг “. Авторът Фолкер Пабст написа, че Борисов е напълно дискредитиран за хората, взели участие в митингите. Дискредитиран е за финансово самостоятелната междинна класа, зародила с помощта на бурно развиващия се IT-сектор и на други браншове, които не зависят от държавни поръчки. Тъкмо към тази каста принадлежат Петков и Василев, отбелязва създателят на публикацията и разяснява:

" Най-голямата изненада "

„ Но консервативната партия ГЕРБ разполага с предан електорат. Според всички прогнози тя отново трябваше да стане първа мощ. И най-голямата изненада на тези избори беше, че я победиха новаците от „ Продължаваме промяната “. (…) Преговорите въобще няма да бъдат лесни. Защото болшинство може да се образува единствено в случай че всички политически сили, които влизат в сметката, се впрегнат дружно в колата: демократичните реформатори от „ Демократична България “, протестната партия на шоумена Слави Трифонов и социалдемократите (БСП - бел.ред.). Но бидейки част от политическия истаблишмънт, Българска социалистическа партия са като червен плащ за бика - както за Демократична България, по този начин и за Трифонов. А шоуменът, който има настройката на анти-политик, с изключение на всичко друго до момента съвсем не демонстрираше подготвеност за взаимни отстъпки. За лагера на реформаторите обаче друга опция няма. Петков и Василев изрично изключват каквото и да било съдействие освен с дългогодишната ръководеща партия ГЕРБ, само че и с партията на турското малцинство Движение за права и свободи. Като решаваща в тази ситуация е не етническата еднаквост на третата парламентарна мощ, а нейното завладяно от олигарси управление, което посредством многогодишното си присъединяване във властта има значителен принос за проблемите на България с върховенството на закона. (…)

Силен напън сега упражнява упованието, че този път съдружните договаряния би трябвало да доведат до триумф. (…) Страната незабавно се нуждае от ясно структурирана власт, освен това освен поради битката против пандемията. Заради високите цени на газа, които засягат цяла Югоизточна Европа, и тук надвисва опасността от проблеми през зимата. А без дееспособно държавно управление с ясни цели милиардите от фонда на Европейски Съюз за възобновяване може повече да навредят, в сравнение с да оказват помощ “, написа в края на публикацията си Фолкер Пабст.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР