Нелоялните търговски практики могат да бъдат в най-различни вариации, но

...
Нелоялните търговски практики могат да бъдат в най-различни вариации, но
Коментари Харесай

КЗП: Нелоялните практики имат широк спектър от вариации, но целта им е една – да ударят потребителя по джоба

Нелоялните търговски практики могат да бъдат в най-различни вариации, само че главно ги сплотява това, че целят да ударят хората по джоба – дали, че се сервира някаква погрешна информация при провеждането на промоции и понижения, дали със спестяването на значима информация, когато се прикрива неналичието на наличия при предлагането на артикули при извънредно преференциални условия.

Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по bTV радио откакто персонално получи премията, с която контролният орган бе отличен в категорията „ Защита на жителите от нелоялни търговски практики “ на специфична гала в Представителството на Европейската комисия в България. Инициативата е на фондация "Граждани против бюрокрацията " за трета поредна година и се организира под патронажа на Европейския парламент.

„ Изобретателността на търговците може да бъде безгранична. Но значимото е ние да улавяме – естествено и благодарение на хората, които се обръщат към нас – тези сигнали в точния момент, с цел да може да постановяваме глобите, с цел да може пък тези, които се изкушават да вършат нещо сходно в бъдеще, виждайки тази интензивност, да има някакъв възспиращ резултат по отношение на тях и да се въздържат от това да се пробват да излъгват своите клиенти “, разяснява Маргаритов.

„ Винаги съм казвал – търговците е добре да осъзнаят: в случай че бъдат правилни и лоялни, възможностите да привлекат повече клиенти са доста по-големи, в сравнение с в случай че просто се опитат да ги ударят по джоба кампанийно и по-късно да чакат някой да се върне, а това е доста по-малко евентуално “, сподели още ръководителят на КЗП.

По мотив отминалия през вчерашния ден Никулден Маргаритов означи, че при взаимните инспекции с Българската организация по сигурност на храните не са откривани фрапантни нарушавания, в това число по повод качеството на рибата. „ По-скоро става дума за изчезнала информация, за опит на търговците да продават разфасовки без за показват цената за единица мярка и това може да сътвори усещане у потребителите, че цените са по-ниски, в случай че се продават разфасовки от по-малко от кг и се показва единствено тази цена “, даде образци той. И посочи, че според функционалностите си Комисията следи за това, като за сходни нарушавания са съставяни актове и са налагани санкции.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР