Нели Дончева е специалист лесовъд. Тя работи в природозащитната организация

...
Нели Дончева е специалист лесовъд. Тя работи в природозащитната организация
Коментари Харесай

Нели Дончева от WWF преди Часът на Земята: У нас най-старото дърво е на 1650 г.

Нели Дончева е експерт лесовъд. Тя работи в природозащитната организация WWF от 2008 година. Коридинира работата по стратегия " Гори ". На 28 март (между 20,30 и 21,30 часа) за поредна година ще загасим лампите си за час в самодейността Часът на Земята. Това бе мотивът да я потърсим и поговорим за отбраната на горския фонд у нас. Ето какво показа тя пред Dir.bg.

- Г-жо Дончева, с какво тази година Часът на Земята ще бъде по-различен от нормално?
- С това, че в този момент слагаме акцент върху опазването на горите в България. Горите, както знаете, са най-хубавият ни съдружник в битката с измененията в климата. Те ни дават чист въздух, пречистват водата, укрепват почвата от ерозия, съхраняват голямо и значимо биологично многообразие, просто казано, дават редица изгоди за хората.

- Вие сте от природозащитната организация WWF, която интензивно залесява гори в България. На кои места работите?
- Сега залесяваме и възвръщаме един доста необичаен горски хабитат - това са крайречните гори. Повече от 10 години работим по това направление. Към момента главно сме фокусирани в предпазена зона река Марица. Става въпрос за региона на Пловдив и Стамболийски, по протежението на реката, към Асеновград също. Работим и по протежението на река Дунав в предпазена зона Мартен-Ряхово. И двете предпазени зона са част от Натура 2000 на Европейската екологична мрежа. Причината WWF да се насочи към възобновяване на крайречните гори е, че това горско местообитание е доста уязвимо. То е било наранено през последните 60-70 години освен в България, а и в цяла Европа. Затова се води като предпочитано за запазване. Причините за унищожаването в огромна част на крайречните гори са свързани с употребата на земята. На доста места гората е била изсечена, с цел да се употребява земята за земеделие. Изсичани са и гори, с цел да може да се засадят плантации от бързо растящи тополи и върби. Да не забравяме и отрицателното влияние върху крайречната растителност и гори заради изкопаване на речните корита за инертни материали. Така спада равнището на подпочвените води и корените на растенията не могат да поемат задоволително вода, при което изсъхват. Изграждането на всякаква инфраструктура около реките - мини Водноелектрическа централа и така нататък, също оказва въздействие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР