Нелегалното преминаване в Турция на групи афганистанци в района на

...
Нелегалното преминаване в Турция на групи афганистанци в района на
Коментари Харесай

Афганистанците вече напират към Турция: Идва ли нова бежанска вълна

Нелегалното прекосяване в Турция на групи афганистанци в региона на границата с Иран, което се е активизирало в последните месеци, безпокои обществото и е обект на многочислени диспути, множеството с нотки на угриженост и изказвания, че афганистанските бежанци съставляват риск за Турция.

Анализатори показват, че след отдръпването на американските войски от Афганистан и разгарянето на сраженията в тази страна незаконните бежански потоци са се нараснали в пъти. В разположените покрай границата с Иран турски градове се следи всеобщ прилив на бежанци.

Това не е ли една нова бежанска вълна, се питат хората.

В същото време специалисти по миграционните въпроси показват, че данните за броя на незаконно влезлите напоследък в страната бежанци не са задоволителни, с цел да се реши в каква степен става дума за нова бежанска вълна и какъв е профилът им.

Според едни източници групите са главно от младежи, 16-20-годишни. Според други обаче има значително дами и деца. Не се оповестява и точна цифра за това какъв брой мигранти са хванати от силите по сигурността и през какви шпации от време е станало.

Директорът на Центъра за проучвания в региона на убежищата и миграцията Метин Чорабатър уточни, че незаконната миграция от Афганистан към Турция не е ново събитие.

" Тази миграция съществува от доста години. От времето, когато някогашният Съветски съюз стартира през 1974 година войната в Афганистан, и до експлоадирането на войната в Сирия, Афганистан в действителност заемаше първото място в света по броя на бежанците. А в Турция започнаха да идват всеобщо след 2006-2007 година ", съобщи той.

Защо мигрантите избират Турция и какво вършат? В отговор на този въпрос той уточни, че главно се занимават с овчарство.

" Някои се записват легално в дирекциите по миграция, каквито има във всички области, други отхвърлят да се записват и работят незаконно. Парите, които припечелват в Турция, или изпращат на околните си в Афганистан, или икономисват и по-късно ги дават на каналджии, с цел да ги преведат по незаконни пътища към Европа. Или припечелват едвам не умрат от апетит ".

Според граничните управляващи афганистанците влизат в страната главно през град Ван на границата с Иран.

Турският окръг Ван е с най-дългата сухопътна граница с Иран с дължина 295 км.

Жиндар Урач, ръководител на регионалната комисия във Ван за убежища и миграции, показва, че бежанските потоци главно се усилват през летните месеци и понижават доста през есента и зимата.

В същото време се твърди, че в предходни години са употребили главно маршрута през Диарбекир и Татван в Югоизточен Анадол, само че последно време го изоставили, евентуално заради засиления надзор на турските управляващи и сраженията с терористичната формация Кюрдска работническа партия /ПКК/.

Според локални източници редица селища - Хаджи Бекир, Сарай, Йозалп и Чалдъран в региона Ван, който се намира върху античния Път на коприната, са като сборен пункт за афганистанските бежанци.

В същото време настояват, че нямат точни данни за броя и характера на незаконните бежанци, а тиражирините обстоятелства се базират на догатки.

Причината е, акцентират те, че в редица точки в пограничната област контролът на турските управляващи по сигурността е доста непоколебим, само че на други безусловно е безстопанствен. И това тук-там улеснява прекосяването им, а на други места им е мъчно и по тази причина се насочват към други направления.

Твърди се също, че общо взето незаконно влизащите в Турция афганистанци са под контрола на силите по сигурността.

Посочва се, че от диалозите на управляващите със хванатите бежанци се постанова изводът, че претекстовете, които ги подтикват да изоставен страната си и да бягат в Турция, са войната, мизерията, бедността, т.е. политически спорове и стопански компликации.

Според турски коментатори изтеглянето на американските войски от Афганистан и увеличението на териториите, намиращи се под контрола на талибаните, е катализирало бежанските талази.

" Въпреки че турските сили по сигурността са на крайник поради нараствания напоследък риск от нова бежанска вълна и са засилили контрола, действително незаконният поток от Афганистан към Турция не е спрял. Изминавайки хиляди километри пеш от родината си, през Пакистан и Иран, щом съумеят да преминат през границата, на групи се пробват да стигнат до Истанбул и други огромни градове на страната, където е по-лесно да обитават незаконно. По този сложен маршрут нерядко деца и дами стават жертви. Болшинството афганистанските бежанци не желаят да останат в Турция, а да се трансферират в Гърция и оттова към Европа ", показват те.

Неотдавна турският президент Р.Т.Ердоган предложи турските военни да поемат защитата на летището в афганистанската столица Кабул след изтеглянето на американските военни, което се посрещна със удовлетворение от Съединени американски щати. Което пък значи, че Турция ще бъде принудена да има връзки с групировката на талибаните. Последните от своя страна предизвестиха Анкара за вероятни последици, в случай че турските сили останат в Афганистан, с цел да ръководят летището в Кабул.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР