Нелегалната баска организация ЕТА призна, че с въоръжената си борба

...
Нелегалната баска организация ЕТА призна, че с въоръжената си борба
Коментари Харесай

Изненада: ЕТА поиска прошка за хиляди жертви

Нелегалната баска организация ЕТА призна, че с въоръжената си битка за самостоятелност на Страната на баските е предизвикала зло и изиска амнистия от жертвите, съобщи Франс прес.

В изказването на ЕТА, оповестено от баския в. "Гара ", организацията обаче твърди, че освен тя носи отговорност за страданията в испанската самостоятелна област. "Имаше страдалчество и преди раждането на ЕТА и то продължи и след прекратяването на въоръжената битка ".

"Причинихме доста болежка и непоправими вреди. Искаме да изразим почитание към мъртвите, ранените, към жертвите на активността на ЕТА. Искрено съжаляваме за това ", се споделя в изказването, оповестено преди оповестеното разформироване на организацията, умъртвила над 800 души през няколко десетки години битка против испанската страна.

ЕТА, която постоянно нападаше силите на реда и представители на държавни институции, показва "съжаление " за всички жертви и желае "прошка " от потърпевшите цивилни.

Нелегалната организация, основана по време на диктатурата на Франсиско Франко, се отхвърли през 2011 година от въоръжената битка. Тя би трябвало да разгласи публично разпускането си на 5 или 6 май във френската част на Страната на баските, съгласно няколко източника.

Испанското държавно управление съобщи, че ЕТА от дълго време е трябвало да изиска амнистия и декларацията ѝ, която признава "болката ", породена от въоръжената ѝ битка, и своята "пряка отговорност ", е резултат от силата на правовата страна, която е победила ЕТА с оръжията на демокрацията.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР