Нека започнем с това защо Путин направи това, което направи.

...
Нека започнем с това защо Путин направи това, което направи.
Коментари Харесай

Джон Миршаймер: От кого САЩ губят в Украйна

Нека стартираме с това за какво Путин направи това, което направи. Винаги съм вярвал, че тази рецесия е обвързвана с напъните на Запада да направи Украйна собствен бастион на границите на Русия. Всичко стартира през април 2008 година на срещата на високо ниво на НАТО в Букурещ, където беше оповестено, че Украйна и Грузия ще станат членове на НАТО. Тогава руснаците и в частност Путин дадоха да се разбере, че това пресича алената линия. Това е неприемливо, съставлява екзистенциална опасност за Русия.

Кризата избухна на 22 февруари 2014 година след събитията на Майдана и от този момент Западът следва тактика за „ удвояване на залозите “. Когато президентът Байдън пое Белия дом през януари 2021 година, той отиде даже по-далеч в поддръжка на Украйна, в сравнение с администрацията на Тръмп. Ние в действителност прекосихме алена линия, ние се превърнахме в екзистенциална опасност за руснаците и руснаците ни дадоха ясно да го разберем недвусмислено. И ние продължихме да удвояваме залозите и крайният резултат беше, че на 24 февруари тази година Путин стартира дейни военни дейности в Украйна.

Сега доста хора споделят, че Путин е нахлул в Украйна, тъй като желае да завладее Украйна и да я интегрира в по-голяма Русия, че се интересува от пресъздаване на Съветския съюз. Но няма доказателства в поддръжка на това. Всичко е обвързвано с разширението на НАТО.

Няма подозрение, че Путин е имал тактика с лимитирани цели. Той искаше да получи надзор над избрани територии, най-вече в Източна Украйна. И той се интересуваше или от промяната на режима, или от това да принуди съществуващия режим в Украйна да промени политиката си към присъединение към НАТО или към Запада. Няма подозрение, че съветските въоръжени сили са изправени пред най-опасната обстановка в Украйна заради обстоятелството, че НАТО и изключително Съединени американски щати постоянно са подкрепяли Украйна и са се опитвали да я трансфорат в де факто член на НАТО. Ето за какво Украйна се бие толкоз добре на бойното поле. Но руснаците в този момент също удвояват залозите си.

Нека не забравяме, че руснаците гледат на протичащото се в Украйна като на екзистенциална опасност. Ако руснаците се провалят в Украйна и Западът успее и унищожи съветската стопанска система, тогава ще бъде извършен доста мощен напън върху Путин с вероятната ескалация на рецесията до потреблението на нуклеарни оръжия. Искам да бъда доста явен. Не споделям, че е евентуално, просто споделям, че е действителна опция.

Напълно е ясно, че в случай че украинските войски превъзхождат съветската войска в Източна Украйна, в случай че с помощта на цялата западна помощ под формата на дронове, „ Джавелин “ разследващи данни и по този начин нататък и по този начин нататък, съветските войски ще бъдат в уязвима позиция, тогава всички ще се окажем в доста рискова обстановка. Ако в това време съветската стопанска система в действителност пострада от глобите и даже застане на ръба на колапса, мисля, че в този миг руснаците ще помислят доста съществено за спасяването на обстановката с нуклеарни оръжия. Още един път, не споделям, че това е евентуално, само че имам вяра, че Западът си играе с огъня тук.

И това, което е още по-важно, е това, което вършим: ние водим Украйна по пътя на заличаването. Вижте какво се случва в Украйна в този момент, тъй като това е злополука.

Западът неуместно принуди Украйна да мушне съветската мечка в окото с разширението на НАТО, което провокира тази рецесия. И тогава, незабавно щом рецесията избухна, Западът накара Украйна да удвои залозите, а самият Запад се разпадна, което докара до колапс на Украйна.

Ако съпоставим спора в Украйна с това, което се случи в Грузия през август 2008 година, тогава би трябвало да се каже, че в Грузия имаше бърза война. И когато руснаците превзеха Крим през март 2014 година, това също се случи доста бързо, без военни дейности. Сега обстановката е радикално друга, тъй като американците поддържат украинците. Американците изоставиха грузинците през 2008 година, грузинците се пробваха да се оправят сами и бързо изгубиха. През 2014 година във връзка с Крим ние не помогнахме на Украйна да се бори за запазването на полуострова. Тук Съединени американски щати и техните европейски съдружници, съдружници от НАТО са надълбоко въвлечени в борбата и, както знаете, Съединените щати разполагат с голямо количество съвременни технологии. Ние сме извънредно богата страна и можем да създадем доста, с цел да продължи Украйна да се бори.

Колкото до Владимир Путин, той би трябвало да продължи борбата, която не може да загуби. Това ще бъде освен политическа злополука за него, само че ще бъде злополука за цялата страна. Отново той счита това за екзистенциална опасност. Така че Путин, съгласно мен, няма да спре. И аз не виждам американците да спрат. Освен това не мисля, че украинците могат по някакъв метод да спрат това.

Затова ми е мъчно да схвана по какъв начин това може да завърши в близко бъдеще. Може и да бъркам, сгреших в редица случаи, предвиждайки по какъв начин ще се развият интернационалните събития. И се надявам да бъркам в тази ситуация. Надявам се, че ще се приготви някакъв кротичък контракт и тази война ще завърши. Но сега не бих заложил доста на това. В последна сметка това съглашение е доста мъчно за осъществяване. За Русия допустимото решение е Украйна да се откаже от всевъзможен интерес да стане част от НАТО, като се трансформира в западна цитадела на границата на Русия. За Украйна решението е да стане неутрална страна и да създаде някакъв модус вивенди с Русия. В последна сметка е явно, че Русия е доста мощна страна. Тя е доста по-силна от Украйна, може да аргументи големи вреди на Украйна, както виждаме. Тъжно е да се каже, само че истината е, че украинците в действителност нямат огромен избор да се оправят значително с руснаците. Да мушнеш руснака в окото с пръчка е рецепта за злополучие. Следователно неутрална Украйна е решение на казуса. И това беше решението през цялото време. Но не знам по какъв начин да реализира това сега, тъй като неутрална Украйна би била победа за Русия. И за Украйна това също би било победа.

Проблемът обаче е, че неутрална Украйна би била огромно злощастие за американците и техните европейски съдружници, които не желаят да позволен съветска победа. Освен това този вид не е допустим за крайната десница в самата Украйна. Ето за какво Зеленски има доста малко място за маневриране: вдясно от него има огромен брой украинци, които не желаят той да прави никакви отстъпки на руснаците. И тези крайнодесни детайли в Украйна, съчетани с нежеланието на американците и съдружниците, значат, че Украйна надали ще може да се придвижи към статут на неутрална страна сама.

В същото време би трябвало да помним, че през днешния ден в света има една сериозна опасност за Съединените щати и това е Китай. Това не е Русия. Китай е абсолютният съперник на Съединени американски щати. Именно Китай може да се трансформира в районен хегемон в Азия. Съединени американски щати би трябвало да съсредоточат вниманието си върху Китай колкото е допустимо повече. Те би трябвало да работят денонощно, мислейки по какъв начин да овладеят Китай. И в това време те би трябвало да работят с Русия като съдружник, който може да помогне за ограничение на Китай. Индия, Русия, Съединените щати, всички би трябвало да са от една и съща страна на барикадите, пробвайки се да овладеят Китай, тъй като Китай има капацитета да се трансформира в доста мощна страна.

Вместо това Съединените щати постъпиха неуместно, като започнаха борба с Русия. Съединени американски щати са затънали в Източна Европа. Те са създали доста малко в Азия, изключително в Източна, с цел да обяснят на съдружниците си по какъв начин възнамеряват да сдържат Китай. Защото в този момент Съединени американски щати са прекомерно заети да мислят по какъв начин да се бият с руснаците, а ние не би трябвало да се бием с руснаците. Трябва да работим, с цел да изградим някакъв съюз с руснаците, още веднъж с цел да ограничим Китай. Но ние не го вършим. Това демонстрира, че вследствие на тази украинска война има единствено един победител. И този победител е Китай.

Сега Съединени американски щати са недоволни от Индия (и в това няма подозрение, защото президентът Байдън сподели това ясно на премиера Моди) и това неодобрение е от огромно значение. Съединените щати имат потребност от Индия. Имаме потребност от Индия, с цел да ограничи Китай.

Не мисля, че има сериозна заплаха от спиране на връзките сред нашите страни. Мисля, че от позиция на Индия, не е добре, че американците са затънали в Източна Европа и са изгубили от взор смисъла на китайската опасност. Защото Индия, Съединени американски щати и Русия, както споделих, би трябвало да са на една и съща дължина на вълната във връзка с Китай. Намираме се в тази много странна обстановка, в която няма стратегически смисъл Съединените щати да се пробват да забият чеп сред Индия и Русия. Във всеки случай би трябвало да се радваме, че тези страни работят дружно. Но не можем, тъй като в този момент сме забъркани в тази война в Украйна. Трябва да помним, че не се бием сега, само че сме надълбоко забъркани. Правим всичко, с изключение на да се бием. И целият ни интелектуален капацитет е ориентиран към Източна Европа. Сега не мислим какво да вършим с Китай. И дублирам: от наша позиция ситуацията е извънредно.

Не бива обаче да забравяме, че Украйна в този момент заплаща най-високата цена. Страната се унищожава и аз от дълго време настоявам, че това ще се случи. Не споделям, че е целесъобразно, просто споделям какво се случва, когато бръкнеш в окото на велика мощ като Русия и заплашиш нейното битие.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР