Нека не се крием зад дълбока политика на благоразумие, защото

...
Нека не се крием зад дълбока политика на благоразумие, защото
Коментари Харесай

Румен Радев: Въпрос на национално достойнство е да не позволим да се преиначава историята

Нека не се крием зад " дълбока политика " на " здравомислие ", тъй като е въпрос на национално достолепие да не позволим да бъде преиначавана историята, нито да бъдат забравени справедливите претенции на тракийци и да бъдат отлагани за някой идващ ден. Това съобщи президентът Румен Радев, представен от прессекретариатът на президента, на тържественото отбелязване на 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова равнища, което се организира под негов патронаж. Радев акцентира, че българите не търсят възмездие, само че не могат да не помнят пепелищата, които погълнаха освен домове и имане, а хиляди човешки ориси.

В словото си на церемонията президентът напомни думите на един от ръководителите на въстанието Михаил Герджиков, че на Преображение през 1903 година тракиецът въстана, " с цел да извърши своя дълг като човек и като българин пред своя жанр и към себе си ". Страница, написана с кръвта на шепа юнаци, изправили гордо вдигнати глави в една обезверена, само че почтена борба за правдивост.

" От Илинден, през Преображение, до Кръстовден, македонските и тракийските българи водят битка за независимост, избирайки гибелта пред скотския живот ", напомни президентът. След конгресите в Смилево и Солун, на именитото тракийско Оборище, делегатите от Одринския революционен окръг вземат решение да застанат един до друг с братята си от Македония, с цел да принесат и своя дан пред олтара на революцията.

Отговорност на всеки български общественик е да бъде паралелно с наследниците на изстрадалите, прикани още Румен Радев и добави, че това е единственият цивилизован и европейски метод да реализираме завета на революционери като героичен починалия във въстанието челник Георги Кондолов.

Президентът и висш главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев одобри почетния строй на представителните роти на Българската войска и участва на отслужването на заупокойна молитва в храма " Света Петка ".В тържественото отбелязване на 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание участваха кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, ръководителят на Съюза на тракийските сдружения Красимир Премянов, народни представители, представители на изпълнителната власт и хиляди жители.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР