Нека не се крием зад дълбока политика на благоразумие, защото

Нека не се крием зад дълбока политика на благоразумие, защото ...

Румен Радев: Не търсим отмъщение, но няма да забравим и пепелищата!.


Нека не се крием зад "дълбока политика" на "благоразумие", защото е въпрос на национално достойнство да не позволим да бъде преиначавана историята, нито да бъдат забравени справедливите искания на тракийци и да бъдат отлагани за някой следващ ден. Това заяви президентът Румен Радев на тържественото отбелязване на 116-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива, което се проведе под негов патронаж. Радев подчерта, че българите не търсят отмъщение, но не могат да забравят пепелищата, които погълнаха не само домове и имане, а хиляди човешки съдби.

В словото си на церемонията президентът припомни думите на един от ръководителите на въстанието Михаил Герджиков, че на Преображение през 1903 г. тракиецът въстана, "за да изпълни своя дълг като човек и като българин пред своя род и към себе си". Страница, написана с кръвта на шепа юнаци, изправили гордо вдигнати глави в една отчаяна, но достойна битка за справедливост, каза президентът.

Отговорност на всеки български държавник е да бъде редом с наследниците на изстрадалите, призова Радев. Той е категоричен, че това е единственият цивилизован и европейски начин "да постигнем завета на революционери като геройски загиналия във въстанието войвода Георги Кондолов".

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителните роти на Българската армия и присъства на отслужването на заупокойна молитва в храма "Света Петка".

Хиляди българи се събраха на Петрова нива да почетат жертвите на Илинденско-Преображенското въстание. 

Източник: duma.bg