Нека да държим сметка в колко български домове тези помещения

...
Нека да държим сметка в колко български домове тези помещения
Коментари Харесай

Цачева за килията на Иванчева: За другите не е по-различно

" Нека да държим сметка в какъв брой български домове тези пространства са отвън постройката, в какъв брой български домове към момента няма течаща вода, което не значи, че не поставяме оптимални услилия за възстановяване на изискванията и това се прави и със средства от държавния бюджет и по линия на финансовия норвежки механизъм ". Това изясни правосъдният министър Цецка Цачева във връзка с скандалните условия, в които са държани към този момент 7 месеца в ареста някогашната кметица на " Младост " Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, разказани и в СНИМКИ от омбудсмана Мая Манолова.

За съответните килии - на Иванчева и Петрова, Цачева посочи, че от две остарели килии е обособена една с повърхност 16 кв. м. Това значи 4 лица да бъдат настанени там, съгласно критериите, а там сега са настанени 3 лица. Квадратурата е спазена, има директно осветяване и вътрешен хигиеничен възел , по думите на Цачева - във тип, който е стряскащ .

За изискванията в килите, в които са държани Десислава Иванчева и Биляна Петрова, правосъдният министър изрично съобщи, че двете дами по никакъв метод не се третират друго от останалите арестувани лица в следствения арест в София. По отношение на интереса дали са изпълнени критериите за настаняване на лица, тя заяви, че от 2015 година след измененията в законодателството, формалните критерии - съществуване на 4 кв. м. директна светлина, хигиеничен възел, течаща вода, отопление и прочие, са езпълнени . Друг бил въпросът, какви са опциите за ефикасен ремонт в остарялата постройка. През лятото в съответното помещение били осъществени ремонтни действия, само че сега карцерът е извънредно претрупан. Точно, с цел да се съблюдава условието за 4-те метра, от 400 лица, които до 2015 година са били настанени там, в този момент са 200 - 240. За да може да се прави ремонт, помещението би трябвало да бъде освободено, само че карцерът сега е максимума си претрупан, оправда се някогашният претендент за президент.

По мотив рекомендацията от омбудсмана Мая Манолова Цачева заяви, че е свикала преднамерено съвещание във вторник (4 декември) с виновните институции, на което е поканена и госпожа Манолова. " Тъй като там се съдържа перпоръка да преместя Софийския затвор, подготвена съм и съм отворена на звякакви оферти, в случай че ми се подскаже вид къде би могъл да бъде изместен софийският затвор в едно с ареста ", изясни Цачева.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР