Нека бъдем много ясни. Това са антиевропейски, полумафиотски държавни действия.

...
Нека бъдем много ясни. Това са антиевропейски, полумафиотски държавни действия.
Коментари Харесай

Румънски дипломат: Австрия играе двойна игра между Русия и ЕС, а това са антиевропейски полумафиотски действия

„ Нека бъдем доста ясни. Това са антиевропейски, полумафиотски държавни дейности. Австрия в цялата си политика играе двойна игра сред Европейския съюз и Русия, както двойна игра играе Унгария, както двойна игра, само че по-малко забележима за нас, играе Кипър. Както и Франция и Германия играят халф-дабъл игра. Всички тези страни, за които ви приказвам, са инфилтрирани от Москва на равнище ръководство. “ Това разгласи в изявление за Радио Тимишоара някогашният дипломат на Румъния в Мароко и Португалия и академични професор Василе Поповичи.
Ветото, което Австрия сложи на Румъния, дружно с България, провокира оскърбление в Букурещ и остри реакции, които в някои случаи излизат отвън дипломатическия език. Още в четвъртък вечерта министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску извика в постройката на министерството посланичката на Австрия и ѝ връчи протестна нота поради „ голословното и неприятелско отношение на Австрия " по въпроса за приемането на Румъния в Шенген.
Кадри като Поповичи, които към този момент не са в дейната дипломация, бяха надалеч по-несдържани и откровени в реакциите си. „ Добър миг е Румъния да покаже силата си. Дипломацията не се прави посредством договаряния и отстъпки “, съобщи някогашният дипломат.
Въпреки че Австрия твърди, че е гласувала срещу влизането на Румъния в Шенгенското пространство от съображения за сигурност, Василе Поповичи счита, че зад ветото стоят стопански аргументи, както през 2004 година. Тогава Румъния искаше да стане член на Европейски Съюз, Австрия се разгласи срещу, а след това се предложи за „ юрист “ на страната за участието ѝ в съюза.
„ Как се случи това голямо знамение? С обстоятелството, че Румъния изтъргува приватизацията на Petrom в интерес на OMV. Тогава явно загубихме в интерес на Австрия големи енергийни и финансови запаси в интерес на едно първокласно австрийско дружество. И в този миг, като на магия, Австрия стана юрист на Румъния “, показа своята версия Василе Поповичи по Радио Тимишоара.
Поповичи допуска, че и в този момент има икономическа миза. Това, което австрийците желаят в този миг, съгласно „ интимното разбиране “ на дипломата, е употребата на газ в континенталния шелф на Черно море. „ Така че те желаят, да го кажем напряко, ново прасенце “.
На въпрос по какъв начин би се справил с въпроса за Шенген, в случай че в този момент беше дипломат във Виена, Поповичи сподели, че сега Румъния е изпратила в Австрия " най-хубавия дипломат, който имаме ". На този декор той недоумява за какво в Букурещ не е очакван австрийският ход. Според дипломата румънското държавно управление е трябвало да окаже напън върху огромните австрийски компании, ситуирани в Румъния.
„ Те имат три-четири доста огромни предприятия с доста огромни стопански ползи. Тези предприятия не биваше да бъдат предприятия, които оказват напън върху румънското държавно управление, а противоположното. Не трябваше да идват при нас и да споделят: " Това желая и в случай че не ни удовлетворите, вотът ще бъде негативен ". Посоката на придвижването трябваше да е противоположната. Ако австрийският избор не е в интерес на Румъния, вие сте тези, които ще загубите “, добави Поповичи.
Въпреки всичко станало в четвъртък някогашният дипломат на Румъния в Португалия и Мароко е на мнение, че отхвърлянето на Румъния няма да усили % на евроскептиците в Румъния.
„ Не имам вяра, тъй като го видях от дългия развой на присъединението ни към Европейския съюз. Ние се присъединихме към всички тези органи, от които зависи нашата сигурност и разцвет, след първата вълна. И тогава ми се стори, че популацията загърби отхвърли и прояви издръжливост. Ние също идваме от дълъг път. Нашият комунизъм беше доста по-суров от комунизма на всички страни към нас. Населението на страната ни е научено да търпи. Така че не мисля, че ще се случи антиевропейско придвижване. Не имам вяра в това ", сподели Василе Поповичи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР