Неизвестни поругаха столичния храм „Св. Петка Самарджийска с червена боя

...
Неизвестни поругаха столичния храм „Св. Петка Самарджийска с червена боя
Коментари Харесай

Храмът „Св. Петка Самарджийска“ осъмна поруган с червена боя и яйца

Неизвестни поругаха столичния храм „ Св. Петка Самарджийска " с алена багра и черупки от яйца. На вандализма се натъкват първи отец Георги и служителка в храма рано сутринта преди първата работа.

Извикана е полиция, има формиран протокол и се води следствие, като най-вероятно ще се преглеждат записите на камерите в близост. Това описа за Dariknews.bg Василианна Мерхеб, която дава отговор за обществената активност на храма и се грижи за бездомниците.

Тя изрази безкрайното си отвращение от похищението върху храма и напомни, че за повторно се поругава черква в столицата от началото на митингите. Преди седмици и храмът " Св. Седмочисленици " беше надраскан надпис " Оставка ".

" Това е вандализъм! Нямат позор от Бога! Кои сте вие - не създателите, а разрушители ", изрази възмущението си дамата пред екипа ни, уверена, че е дело на участници в снощния митинг.

Църквата се намира в центъра на София, наоколо до катедралата „ Света Неделя ", под Ларгото и до входа на метрото.

Криптата на църквата е римска гробница от IV век. В ХІ век върху криптата е повдигнат актуалният храм. Най-старите непокътнати фрески са от ХІV век, а над тях има пласт от ХV и ХVІ век, дело на Пимен Зографски. Църквата е наречена на Петка Иконийска, която е настойничка на самарджиите, чийто квартал се е намирал в региона през Средновековието.

На 18 февруари 2012 година с решение на Столичния общински съвет източно от апсидата пред църквата е тържествено осветена и открита плоча с надпис: „ В олтара на тази черква съгласно националната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 година Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР