Неинвазивното измерване на сатурацията става с помощта на уред, наречен

...
Неинвазивното измерване на сатурацията става с помощта на уред, наречен
Коментари Харесай

Как работи пулсоксиметърът - уредът за измерване на сатурация?

Неинвазивното премерване на сатурацията става благодарение на апарат, наименуван пулсоксиметър. Те дефинират индикатора безболезнено.

В домашни условия се употребява преносим пулсоксиметър, който може да се закупи от аптеките. Освен сатурацията, пулсоксиметърът демонстрират и пулса (чиято стойност може да бъде над 100%, за разлика от тази на сатурацията ).

Как работи пулсоксиметърът? 

Най-общо казано пулсоксиметърът дефинира какъв брой ярка е кръвта ни. Колкото по-ярка е тя, толкоз по-наситена е с О2. Артериалната кръв е по-ярка, тъй като в нея има повече О2. Във венозната кръв има по-малко О2 и по тази причина тя е по-тъмна. Тази специфичност е залегнала в основата на работата на пулсоксиметъра. 




В единия завършек на уреда се намира източникът на светлина, а на другия - сензор. Когато сложите пръста си в пулсоксиметъра той пропуща светлинни талази с друга дължина през пулсиращата кръв. Тези лъчи осветяват хемоглобина, който придвижва кислорода. 

Пулсоксиметъра проучва количеството на пропусната светлина и ги привежда в числа. По този метод разбираме какъв брой е насищането на кръвта ни с О2 ( сатурацията ) в проценти. Стойността се отбелязва със признака SpO2.

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР