Неинфекциозните болести като сърдечно-съдовите заболявания, рак, диабет и Алцахаймер са

...
Неинфекциозните болести като сърдечно-съдовите заболявания, рак, диабет и Алцахаймер са
Коментари Харесай

СЗО: Хората най-често умират от сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет

Неинфекциозните заболявания като сърдечно-съдовите болести, рак, диабет и Алцахаймер са най-честите аргументи за гибел в света, демонстрира.

Седем от 10 случая на гибел през 2019 година са породени от неинфекциозни заболявания, което е нарастване спрямо 2000 година, когато те са били водеща причина при 4 от 10 случая, сочи изследването за смъртността и заболеваемостта по света, обхващащо последните две десетилетия. Тези нови оценки ясно акцентират нуждата от световен фокус върху предварителната защита, диагностицирането и лекуването на сърдечно-съдови болести, рак, диабет и хронични респираторни болести, показва генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

Към 10-те основни аргументи за смъртност към този момент влиза и заболяването на Алцхаймер и други типове деменция, освен това в Европа и Америка се оказват на трето място в листата, отбелязва Би Би Си във връзка отчета.

Експертите на СЗО акцентират, че главно от това заболяване страдат дамите: към 65% от случаите при тях са с летален излаз.

За последните две десетилетия със 70% се е нараснала смъртността от диабет, от който по-засегнати са мъжете. Най-голям растеж на тази негативна наклонност е регистриран в Близкия Изток.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР