Неговото творчество е в непрекъснат възход. Вечно търсещ и неспокоен,

...
Неговото творчество е в непрекъснат възход. Вечно търсещ и неспокоен,
Коментари Харесай

Изложба живопис на Илия Милков откриват днес във Варна

„ Неговото творчество е в непрестанен напредък. Вечно търсещ и разтревожен, създателят Илия Милков работи с младежка плам, посветил се безрезервно на един блян – изкуството. “ Николай Дабов

Арт изложба " Папийон " показва в галерия част от необятното картинно творчество на Илия Милков. Поводът е отбелязването на 95-годишнината от рождението на емблематичния художник, прочут като един от най-хубавите майстори на пейзажната живопис у нас.

Вернисажът е през днешния ден, 24 ноември от 14.00 ч. до 19.00 часа в изложбения салон на ул. " Драгоман " 12 във Варна. Експозицията може да бъде забелязана до 11 декември.

За експозицията са селектирани картини от интервала 1986 година до 2008 година, в това число огромни творби, взели участие в районни Общи художествени изложения, присъщи за интервала до 90-те години на предишния век, представящи най-хубавите произведения на участниците, споделят от галерията.

Илия Милков е мощно различим създател, освен с типичните си отличителни детайли, като особения контур на къщите, безлистните корони на причудливо наклонените дърветата, създаващи динамичност на композицията, а и с страстите, които постоянно обземат съзнанието на фена при допир с неговото изкуство. Картините му са хармонична симбиоза от конструирани цветове. Те са ярки през последните години на креативното му израстване и търсения в полутонове и маски, въздействат мощно и непосредствено, вълнуват и пораждат прочувствена възбуденост.

Носят чувство за откровена наслада от живота и вдъхновение от необхватните благоприятни условия за реализиране на естествена естетика, чийто мигове и положения е запечатал в многочислените си платна. Илия Милков е саморасъл художник, израснал в сложните военни години. Следвайки непрекъснатия си блян да изследва живописта и формите на цветови салда, оставя благосъстояние от носещи приятност на сетивата произведения. Бил е ръководител на съюза на плевенските художници за 20 години, представян в голям брой изложения в и отвън страната, притежател на доста награди, в това число медал „ Кирил и Методий “ I и II степен, във времето оставя следата на високо ерудирана персона, предизвикваща ентусиазъм.

Илия Милков от години е скъп в колекционерските среди, обичан и харесван и измежду необятната аудитория, и преоткриван от доста млади ценители на изкуството. Безспорен е приносът му към обогатяването на актуалното ни изобразително изкуство – освен с многообразието на многочислените си творби, останали след житейският път на художника, само че и с въздействието, което той оказва върху светогледа и цвето чувството на огромна част от българските художници, които към момента въодушевява. За него проф. Джурова споделя: „ Съвременното ни пейзажно изкуство е богато и с приноса на Илия Милков - този пореден в своя житейски и живописен път плевенски художник, занаятчия на пейзажа и цветната магия. “

Настоящата експозиция няма упоритостта за ретроспекция на творчеството му. Осъществяването й е доста сложна и съвсем невъзможна задача, освен заради огромния размер и интервали, през които минава пътят му, а и заради обстоятелството, че творбите от ранният му монохромен и бял интервал са владеене на общински и градски галерии от страната. Друга огромна част са притежания на доста негови фенове и колекционери освен в границите на България, само че и оттатък рамките на Европа. В изложбата са включени произведения в неговата хармония и естетика. Целта ни e да представим не показвано разнообразие и откровения израз на отдадения на хубостта в изкуството художник с представителна за творчеството на създателя пейзажна живопис. С актуалната експозиция отдаваме чест на неговата персона с вълнуваща селекция от произведения от разнообразни интервали, включваща платна от 1986 година до едни от последните творби на Илия Милков, рисувани през 2008 година Имаме опцията да се насладим на 15 прелестни пейзажа, всеки от тях отразяващ дълбоката психика и емоционалност на един създател, имаш сетивата и гения да пресъздава в колоритни хармонии всеки един градски, селски или промишлен пейзаж с несъизмеримо възприятие, топлота и неподправеност.

Разглеждайки сбирката е мъчно да се каже дали създателят е рисувал българските села или дребните градове, в които към момента е непокътната тогавашната атмосфера. Обединяващото в картините са пътят, дърветата, къщите, които са превърнати в централен облик и от време на време даже са одухотворени. Хора в композициите рядко се срещат. Цветовете му се отличават с богата трудност, прозиращи наслоените маски под тях, постоянно доста ярки – наситено розово, наситено синьо, жълто, само че цялостното чувство е за мекост, благосъстояние на колорита, дълбочина и джазирана мелодия от нюанси. Цветовете му са носители на настроения, а не толкоз уточненост на мястото (Пейзаж в зелено ", " Пейзаж в алено ", " Градски пейзаж ", " Пътят към храма " ). Понякога пейзажите му носят атмосферата на онази България, която лека-полека се изгубва.

И в случай че цитираме Блага Димитрова - „ Само дълбоките дири значат същински изживян живот. И най-вълшебният момент като че ли не е съществувал, щом не е оставил своя диря, удостоверение за истинността си. “, то ви каним на разходка по следите на Илия Милков.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР