Негово светейшество българският патриарх Неофит отправи обръщение към българите за

...
Негово светейшество българският патриарх Неофит отправи обръщение към българите за
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: В църквата винаги ни очаква протегнатата ръка на нашия Спасител

Негово светейшество българският патриарх Неофит насочи послание към българите за църковния празник Петдесетница, на който се уважава рожденият ден на Христовата черква, оповестиха от Българската патриаршия.

" Празнувайки деня, в който, по обещанието на Господ Иисус Христос, Светият Божи Дух обилно се излива над всички правилни, се обръщаме към вас с отеческа любов и обръщение за мир и единение, за единодушие и единодушие в нашия взаимен живот в лоното на Светата Църква, в която с религия и " жива вяра " (1 Петр. 1:3) живеем и се спасяваме, намирайки там спокоен кей от стихиите на бурното житейско море. Тази Църква, която през днешния ден Духът на Истината основава за цялото човечество и в която получаваме даровете на Духа и общението с нашия Творец и любящ Небесен Отец, е нашият нравствен дом - Тяло Христово, призвано да живее и възраства в обич и единение, до момента в който, както свидетелства Св. ап. Павел, "... всинца достигнем до единение на вярата и на познаването Сина Божий,... до цялостната възраст на Христовото съвършенство " (Еф. 4:13), споделя патриарх Неофит.

В своето послание Негово светейшество отбелязва, че в тази Църква, възвестена в света посредством огъня на Светия Дух - първом на апостолите, а посредством тях и на всички нации, Бог обилно ни е дарувал всичко, което ни е належащо за нашето избавление и за наследяването на обещания ни от Неговия Единороден Син безконечен и благословен живот в лоното на Отца и в общението с Пресвета Богородица и всички Божии угодници. В нея ние намираме силите и средствата, с които да се борим с прегрешението, тлението и гибелта, със пристрастеностите и пороците, които заграждат пътя ни към Царството Божие и към пълнотата на живота и на богообщението, за което Всемогъщият Бог ни е привел в съществуване в зората на творението.

" Тази Църква, която към този момент две хилядолетия, във всяко време и на всяко място, ден след ден продължава да притегля към себе си такива, които се избавят (Деян. 2:47), и през днешния ден, в нашето обезпокоително и размирно време, време на тествания, на дълбока духовна и морална рецесия, още веднъж е пред нас, като нравствен оазис измежду пустинята на безнадеждността. Оазис, където всеки гладен и жаден за истина (Мат. 5:6) може да одобри Светия Дух, да живее в Божието наличие и да пие до насита от живата вода на Божието слово. Слово, което има силата да оживотвори и стопли и най-окаменялото и яростно сърце, да разсъни и да разпали и най-слабо мъждукащата божествена искрица, да преобразява индивидите от плебеи на прегрешението в рожби на Бога - изкупени, с цел да получат " осиновението " (Гал. 4:5). В тази Църква постоянно ни чака протегнатата към нас ръка на нашия Спасител - като отворена опция за всеки, който с чисто сърце и с религия във Възкръсналия от мъртвите Христос Господ търси пътя към Бога и Неговата безконечна истина, декларира Негово светейшество.

Патриарх Неофит приканва вярващите: " Нека бъдем почтени за великия подарък на Църквата, която Господ ни е дал за нашето избавление. Да бъдем правилни Господни възпитаници и почтени членове на богочовешкото Тяло Христово - рожби на обещанието, обещано " на вярващите посредством религия в Иисуса Христа " (Гал. 3:22), които с религия и вяра " чакаме ново небе и нова земя, на които населява истина " (2 Петр. 3:13). Такава е волята на нашия Спасител, това чака от всекиго нас и пълнотата на Божията Църква, чието начало във времето честваме през днешния ден в светлия ден на светата и избавителна Петдесетница ".

" Благодатта и мирът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, и великодушните блага на Всесветия Дух да бъдат с всички нас! Честит и блажен празник! ", благославя българите патриарх Неофит.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР