Негово Светейшество българския патриарх Неофит отправи приветствие за Деня на

...
Негово Светейшество българския патриарх Неофит отправи приветствие за Деня на
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Всяка армия е победителка, когато има над себе си Божията подкрепа и закрила

Негово Светейшество българския патриарх Неофит насочи одобрение за Деня на храбростта и празник на Българската войска, оповестиха от пресслужбата на Българската патриаршия.

" Боголюбиви отци, обични във Възкръсналия Господ братя и сестри, пребъдвайки в пълнотата на пасхалната наслада, броени дни след светлия празник на славното Христово Възкресение, в деня на паметта на храбрия и триумфален Христов боец и светец Георги, постоянно победоносната войска на православна България празнува своя блажен празник - Деня на храбростта. Ден наизуст и възхвала на всички знайни и незнайни воини, отдали живота си в отбрана на нашата скъпа татковина - България. Ден на наслада, на празненство и заслужена горделивост, в който високо вдигнатите глави на българските военнослужещи напомнят на всички нас, че българската войска е войска непобедима - войнство, което не познава провалянето и което и през днешния ден остава сигурен поръчител за целостта на нашата страна и неприкосновеността на нейните граници, изпълнявайки своето свято дело и благородна задача с високо схващане за дълг и отговорност, с същинско старание и в жертвено служение за жанр и татковина ", споделя в приветствието си патриарх Неофит.

Негово светейшество отбелязва, че по тази причина и нашата света Православна черква постоянно е имала в молитвите си освен воините, отдали живота си в осъществяване на своя дълг, само че и тези, които не престават да вървят по техните стъпки, отдавайки силите и качествата си, подготвени да жертват даже и най-святото, което имат - живота си, за достойнството на Българската войска и за отбраната на своя народ и страна. Израз и удостоверение за тази тясна връзка сред Православната черква и армията на православна България е и това освещаване на знамената на бойната популярност, при което молитвено изпросваме снизхождането на Божията берекет както над тези свидни за всички нас армейски светини, по този начин и над всички тези, които и през днешния ден носят с чест и достолепие призванието и забележимите знаци на войнството.

" Всяка войска е войска победителка, когато води война за чиста и обективна идея, само че най-много когато има над себе си Божието благословение и Божията поддръжка и протекция. Защото Господ е " щит за всички, които се Нему уповават " (Пс. 17:31), и " благоволи към ония, които Му се боят, към ония, които се уповават на Неговата благосклонност " (Пс. 146:11), споделя българският патриарх.

" Божията берекет да пребъдва всеки път над тези знамена-светини на Българската войска и могъщата десница на Всевишния да пази нашето храбро войнство от всеки зложелател и съперник. Да пазим свято образците и заветите, оставени ни от нашите предшественици, като вървим праволинейно в техните стъпки и продължаваме да градим онази България - свободна и преуспяваща в Божията истина, за която те са отдавали силите и живота си.

По молитвите на Пресвета Богородица, на светия Великомъченик и Победоносец Георги и всички просияли в светостта Свои угодници Всемилостивият Бог да бди над нас и да ни дарува Своята небесна помощ и протекция! Честит и блажен празник! Христос Воскресе! ", насочва благослов в приветствието си за Гергьовден патриарх Неофит.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР